Obicei unic de Paşte

Obicei unic de Paşte
Obicei unic de Paşte
CHERELUS – Localnicii din satul Chereluş păstrează de sute de ani o tradiţie pascală unică în vestul ţării. VIDEO

În Joia Mare, toţi sătenii din Chereluş se reunesc acasă la Naşul Paştelui de unde pornesc cu colaci, prescuri, ouă vopsite şi un miel viu spre biserică. În fiecare an, altă familie din Chereluş are onoarea de a fi Naş al Paştelui.

Obiceiul este unic în zonă şi este păstrat cu sfinţenie de săteni. Astfel, sute de localnici se adună la casa Naşului Paştelui de unde se pregătesc să pornească în procesiune spre biserică.

Gazdele, ajutate de femeile din sat, pregătesc colaci specifici de post cu care îi servesc pe oameni. Colacii sunt pregătiţi după reţete specifice Chereluşului. Cinci coşuri sunt pregătite pentru a fi duse la biserică.

În patru dintre ele se află colaci, prescuri, ouă vopsite, întotdeauna în număr impar, iar în a patra este purtat spre biserică un miel împodobit cu o coroniţă care simbolizează coroana jertfei lui Hristos. Localnicii au pornit în coloană spre biserică.

O dată pe an

În Joia Mare este singura ocazie din an când din biserică sunt scoşi toţi prapurii. Copii şi tineri îi poartă apoi în fruntea procesiunii, care străbate uliţele satului spre casa Naşului. Oamenii sunt aici serviţi cu ţuică, sucuri şi colaci, înainte de a pleca spre biserică cu coşurile cu colaci şi prescuri.

Zece tinere fete poartă coşurile cu mielul viu şi prescuri, în fruntea coloanei care revine în procesiune la biserică. Preoţii satului oficiază apoi o slujbă, familia Naşului Paştelui fiind chemată în faţa altarului. Coşarele rămân în biserică până în Noaptea Învierii, când vor fi sfinţite. Mielul va fi sacrificat în sâmbăta mare. Obiceiul de la Chereluş este unic.

I.C; V.O.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !