Ocoale silvice de familie

Ocoale silvice de familie
Ocoale silvice de familie
ARAD – Încep să apară din ce în ce mai multe structuri private care au unul sau câţiva proprietari.

Din ce în ce mai mulţi mari proprietari de păduri de pe raza judeţului Arad preferă să-şi înfiinţeze structuri proprii de administrare a fondului forestier. Avantajele nu sunt de neglijat. Dacă îşi face un ocol silvic privat, proprietarul are posibilitatea să-şi aleagă personalul, să reducă costurile, datorită faptului că îşi poate stabili statul de funcţii conform necesităţilor şi, nu în ultimul rând, acolo unde sunt mai puţini stăpâni şi neînţelegerile sunt mai puţine. Pentru apariţia unui nou ocol silvic sunt necesare 3.000 de hectare de pădure, la câmpie, 5.000 de hectare în zona de deal şi 7.000 de hectare, la munte.

Primul privat

Primul ocol silvic privat „de familie” din judeţ a fost înfiinţat în primăvara anului trecut, la Buteni, luând locul celui de stat. Structura silvică cu pricina, Ocolul Silvic (O.S.) Privat Lungu Bălănescu, are o suprafaţă de 5.777 de hectare şi se întinde pe teritoriul administrativ a trei comune: Buteni, Chisindia şi Târnova. „Acum administrăm pădurile aparţinând unui număr de patru persoane, numele ocolului provenind de la strămoşii acestora. Deşi sunt nou venit aici, ştiu că începuturile nu au fost prea uşoare, asta din cauza birocraţiei, dar încetul cu încetul, totul intră în normal. Principalul nostru avantaj faţă de ocoalele de stat este că putem să ne sporim veniturile şi nu avem o organigramă prea încărcată”, ne-a declarat Teodor Pop, şeful O.S. Lungu Bălănescu.

O altă structură care administrează pădurilele unei familii este Ocolul Silvic Regal de la Săvârşin, înfiinţat în toamna anului trecut. După ce Regele Mihai a primit 7.148 de hectare, teren forestier aflat la Săvârşin, Valea Mare şi Bata, a decis că este mai bine să-şi facă propriul ocol.

Noi proprietari

Pe lângă cele două unităţi prezentate mai sus, alte două sunt pe cale să fie înfiinţate. La Bata, Michael Edward, moştenitorul familiei Mocioni Stârcea, intenţionează să-şi administreze el însuşi cele 4.600 de hectare de pădure primite pe raza ocoalelor de stat Valea Mare şi Lipova, precum şi cele aproximativ 1.000 de hectare din judeţul Timiş.

De asemenea, un mare proprietar de păduri din zona Ineului, căruia i-au fost restituite 4.631 hectare de pădure urmează să se „rupă” de Ocolul Silvic Ineu şi să-şi ia averea în propriile mâini.

Trebuie menţionat însă că, niciunul dintre deţinătorii de pădure menţionaţi mai sus nu pot să facă tăieri după bunul plac. „La fel ca toată lumea şi ei trebuie să respecte cotele stabilite. La nivel de judeţ, Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (n.r.- ITRSV) este cel care împarte aceste cote în funcţie de amenajamentele silvice făcute, de vârsta arborilor, de clasa de calitate, de înălţime. Spre exemplu, anul acesta, cei de la Lungu Bălănescu vor putea tăia 10.020 de metri cubi, iar cei de la Ocolul Silvic Regal, 12.240 de metri cubi”, susţine Ioan Oaidă, consilier superior în cadrul ITRSV.

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad (DSA) susţin că nu sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde structurile din teritoriu. „La Valea Mare, de unde s-au făcut importante restituiri, ne vor rămâne suprafeţe suficiente pentru a nu desfiinţa ocolul de stat, iar la Ineu nu ştim încă ce suprafaţă va primi fostul proprietar”, susţine directorul Mircea Mecheş.

L.S.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !