Şomerii arădeni îngroaşă rândurile săracilor

8Comentarii
Şomerii arădeni îngroaşă rândurile săracilor
ARAD – Aproximativ 90% dintre arădenii care sunt acum în şomaj au un venit lunar mai mic de 500 de lei.

Criza care se face tot mai simţită în ultimele luni, dovadă fiind falimentele şi insolvenţele unor firme cu renume, i-a atins şi pe şomeri. S-ar putea spune că nici şomerii nu mai sunt ce erau odată. Dacă în luna martie Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad plătea arădenilor în şomaj indemnizaţii în valoare totală de 5,4 milioane de lei, acum AJOFM Arad mai plăteşte doar puţin peste 3 milioane de lei.

Este adevărat că, pe de o parte, şi numărul şomerilor care se află în perioada în care beneficiază de indemnizaţii este mult mai mic decât în martie, dar pe de altă parte Aradul nu mai are şomeri care pot fi consideraţi … de lux. Dacă în martie existau chiar şi şomeri care stăteaua acasă pe două, trei mii de lei, în luna decembrie nu va fi plătită nicio indemnizaţie de şomaj mai mare de 1.400 de lei.

S-au înmulţit cazurile, însă, ale acelor arădeni care şi-au pierdut locul de muncă şi care nu au venit mai mare de 500 de lei din şomaj, fiind practic vorba despre 6.577 de şomeri, din cei 7.287. Situaţia nu pare să se remedieze nici în viitor, întrucât numărul ofertelor locurilor de muncă a înregistrat o scădere drastică în ultima săptămână.

Radiografia şomajului

Sunt şomeri şi sunt la limita supravieţuirii. Este vorba despre cei 1.259 de arădeni aflaţi în perioada de şomaj care primesc lună de lună o indemnizaţie mai mică de 350 de lei. Situaţia este cu atât mai disperată cu cât în luna martie a acestui an, când numărul şomerilor era cu câteva mii mai mare, dar niciun arădean în luna martie nu primea lunar mai puţin de 450 de lei.

Potrivit raportului întocmit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad 19 arădeni fac parte din categoria celor mai bogaţi şomeri, însă veniturile acestora se situează între 1.001 şi 1.400 de lei, sume ce corespund salariului mediu. Dacă în luna martie a acestui an cea mai mare parte dintre şomeri, peste 50%, aveau indemnizaţii cuprinse între 500 şi 700 de lei, acum cea mai mare parte a arădenilor rămaşi fără o slujbă şi intraţi în şomaj primesc între 350 şi 500 de lei – 72 de procente. Ceva mai mulţi bani aduc acasă 548 de arădeni, între 501 şi 600 de lei, pe când doar 102 persoane au un şomaj cuprins între 601 şi 700 de lei. Peste nivelul de 700 de lei s-au încadrat doar 41 de şomeri, iar concluzia pare a fi una singură: criza i-a lăsat fără muncă şi pe arădenii care munceau pe salarii foarte mici.

JA-A.P.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor