Şomerii vor cursuri, statul nu le dă bani

11Comentarii
Şomerii vor cursuri, statul nu le dă bani
ARAD – 5.125 şomeri au solicitat să urmeze cursuri de recalificare, doar 422 au avut şi parte de ele.

Recalificarea profesională este un subiect pe care executivul l-a adus în discuţie de fiecare dată când se punea problema şomerilor. Însă, acum, când Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad a prezentat bilanţul pe 2009, recalificarea profesională a celor rămaşi fără un loc de muncă nu s-a mai numărat printre priorităţile statului, referindu-ne aici la sumele alocate acestui proces.

Interesul şomerilor pentru reconversie şi recalficare s-a dovedit a fi foarte mare, astfel că peste cinci mii de persoane aflate fără un loc de muncă şi-au manifestat dorinţa de a participa la cursuri. „Planul de cursuri al AJOFM Arad în 2009 a curpins 16 astfel de evenimente, în cele mai diverse domenii şi respectând tendinţele şi solicitările de pe piaţa muncii. Cu toate acestea doar 422 de persoane au urmat efectiv cursurile din cauza bugetului limitat alocat finanţării respectivului sector”, a punctat director coordonator AJOFM Arad, Horia Ocolicean.

Directorul instituţiei a mai precizat că aceste cursuri sunt total gratuite pentru şomeri, Agenţia având obligaţia de a acoperi toate costurile. „Noi plătim totul! Atât cursurile cât şi transportul cursanţilor de la domiciliu la locul de desfăşurare”, a mai spus Ocolicean. Cu toate că au solicitat în nenumărate rânduri la „centru” să primească sprijin financiar pentru a putea acorda această facilitate cât mai multor persoane, cei de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost lăsaţi în aşteptare lună după lună, până la finalul anului.

Apel către firme

„Sperăm ca totuşi pentru anul 2010 să primim un buget ceva mai generos în această privinţă, pentru că toţi cei care au optat şi doresc să urmeze această recalificare au dreptul să o facă”, a accentuat directorul AJOFM Arad. Acesta a mai precizat că „ar fi bine ca şi agenţii economici care au posibilitate să acceseze fonduri structurale pe tema reconversiei profesionale, pentru că este clar: un şomer nu îşi va mai putea găsi un loc de muncă decât dacă urmează o reconversie”.

Cele mai căutat cursuri

Denumire curs                                           nr. solicitări

operator PC                                               1.190

bucătar                                                        650

agent de pază                                            700

coafor                                                          450

mecanic auto                                              340

lucrător în comerţ                          240

electrician, electronist auto        250

asistent de gestiune                                  200

ospătar, vânzător alimentaţie     160

A.P.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor