„Opera cerşetorilor”, în festival

„Opera cerşetorilor”, în festival
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, în Festivalul de Teatru clasic de la Arad.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara prezintă sămbătă, 21 noiembrie, ora 20.30, pe scena teatrului arădean, „Opera cerşetorilor” după textul omonim al lui John Gay, regia Kokan Mladenović; un spectacol în limba maghiară, subtitrat în limba română.
Opera cerșetorilor este o adaptare a satirei sociale scrise de John Gay în 1728 pentru a oglindi viața cerșetorilor, a prostituatelor și a celor ce profită de pe urma lor, a valorilor care ghidează dintotdeauna întreaga societate. Regizat de Kokan Mladenović, unul dintre cei mai controversați și apreciați regizori sârbi, Opera cerșetorilor este un spectacol-lecție pentru societatea actuală, cangrenată de corupție, lăcomie, vicii, un spectacol care spune adevăruri dureroase, arată cu degetul, fără mănuși, către clasa politică și scoate la lumină purulența naturii umane.

Referinţe

„Cred că publicul va recunoaşte acea scânteie de revoltă specifică oamenilor din această parte a lumii. Asta simt toţi oamenii din modernitate – că graniţele ţărilor nu mai contează, că nu avem idealuri, doar dorinţă de a face bani, şi că ideea pe care se bazează democraţia europeană a devenit opusul democraţiei pentru că nimic nu poate trece dincolo de interesul financiar,” afirmă Kokan Mladenović.
După cum lesne se poate deduce, regizorul Kokan Mladenovič a făcut apel în spectacolul său la formula teatrului în teatru. Despre care mulţi spun că ar fi una foarte la îndemână şi care, câteodată, ar masca lipsa soluţiilor şi ideilor mai acătării. În cazul de faţă lucrurile nu stau însă deloc aşa. Kokan Mladenovič a găsit şi a avut multe idei. A ştiut să „joace” tot. Şi „spaţiul gol” rămas gol din lipsă de bani, dar care e umplut de jocul actoricesc, şi „decorul în miniatură” (semnatară: Marija Kalabič) imposibil de finalizat din lipsa resurselor financiare, şi costumele numite, pentru izbânda parodiei, a fi proprietate personală ori create din existent şi „îmbunătăţite” cu câte un accesoriu din carton (creatoare: Tatjana Radišič), şi muzica Irenei Papavič cântată live, cu orchestra la vedere, de 15 actori foarte buni care ştiu să facă aproape orice. Să joace dramă, comedie sau dramolete, să cânte şi să danseze (coregrafia: Andreja Kuesevič), să se ia în serios ori să se autoparodieze. Totul cu o remarcabilă seriozitate şi cu un admirabil profesionalism. (Mircea Morariu, Parodie, autoparodie, stil, adevarul.ro)

În distribuţie

Un spectacol cu: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Kiss Attila, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Kocsárdi Levente, Simó Emese, Tar Mónika, Tokai Andrea
Caseta tehnică
• Numele autorului – Kokan Mladenović-Góli Kornélia, după textul omonim al lui John Gay
• Traducerea în limba maghiară a textului original: Orbán Enikő
• Regia artistică – Kokan Mladenović
• Orchestra: Cosmin Hărşian, Dragalina Cristian Csaba, Szabó Csongor-Zsolt, Ilko Gradev, Marcelle Poaty-Souami
• Compozitor: Irena Popović
• Versuri: Kokan Mladenović
• Versiunea versurilor în limba maghiară: Góli Kornélia, Szerda Zsófia
• Decor: Marija Kalabić
• Costume: Tatjana Radišić
• Coregraf: Andreja Kulešević
• Dramaturgia: Góli Kornélia
• Asistent regie: Szerda Zsófiaopera cersetorilor 3opera cersetorilor 20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !