Opt primării din județul Arad s-au aflat, joi, în grevă japoneză

Reactualizat la:
Opt primării din județul Arad s-au aflat, joi, în grevă japoneză
Protestatarii au purtat banderole albe la braţe, dar şi-au desfăşurat activitatea în condiţii normale.

Peste 115 angajaţi din cadrul primăriilor Craiva, Fântânele, Frumuşeni, Livada, Şeitin, Şepreuş, Şicula şi Şiria s-au aflat, joi, în grevă japoneză, nemulţumiţi de faptul că nu sunt cuprinşi în Legea salarizării. Pe durata întregii zile, salariaţii au purtat banderole albe, dar şi-au desfăşurat activitatea în condiţii normale.

Nemulţumirile

„Nemulţumirea noastră este legată de faptul că nu avem o grilă de salarizare cuprinsă în Legea salarizării. Nu ne convine că noi suntem salarizaţi cu salariul stabilit de către consiliile locale. Consider că este încălcat şi statutul funcţionarului public care prevede ca salarizarea să fie stabilită printr-o lege, nu lăsată la dispoziţia consiliilor locale” – a declarat, pentru Mediafax, Maria Iakab, funcţionar public în cadrul Primăriei comunei Şiria.

Angajaţii cu zeci de ani vechime se tem că vor ajunge la salariul minim pe economie.

„De exemplu, să vă spun concret, eu am o anumită vechime în Primărie. Rămânând la latitudinea Consiliul Local stabilirea salariului, salariul meu poate să scadă, de exemplu, în orice moment. Salariul nostru va fi cuprins între salariul minim pe economie şi salariul viceprimarului, nu îmi garantează nimeni că rămân măcar cu salariul meu, deci în orice moment pot să trec la salariul minim pe economie”, a adăugat Maria Iakab.

Oamenii se tem că unele departamete, cum ar fi controlul intern, riscă să fie desfiinţate, pentru că mereu funcţionarii de la control au fost priviţi cu suspiciune.

Un alt funcţionar public din cadrul Primăriei Şiria, Viorica Truţ, a declarat că stabilirea salariilor va fi subiectivă, iar cei care au funcţii de control vor fi „eliminaţi”. „Prin acest sistem de salarizare va dispărea controlul intern din primării, pentru că un funcţionar cu o anumită experienţă, cu un anumit statut, nu va sta umilit cu un salariu minim pe economie”, a spus Viorica Truţ.

„SRL local”

În opinia funcţionarilor, administraţia locală va deveni un „SRL local” şi, în funcţie de cât de bine se vor înţelege angajaţii cu primarii, se vor stabili şi salariile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !