Oraşul Ocnele Mari este în pericol să fie inundat

Oraşul este în pericol de a fi inundat, după ce, de aproape 24 de ore, bucăţi din tavanul salinei se prăbuşesc. Saramura care iese din subteran este reţinută în lacul de acumulare de la baza minei.

Aseară s-a început deversarea acestui lichid saturat în râul Olt, iar o parte din apa sărată a fost direcţionată către platforma chimică. Populaţia oraşului Ocnele Mari nu a fost încă evacuată, dar accesul în zonă este interzis, mina fiind încercuită de jandarmi.

Tavanul minei a început să se prăbuşească ieri dimineaţă, formând o gaură de aproape 30 de metri. Bucăţile din peretele salinei continuă să cadă şi la acestă oră, suprafaţa afectată ajungând la peste 150 de metri. Saramura care iese din subteren este reţinută deocamdată în lacul de acumulare de la baza minei.

Conducerea Prefecturii Vâlcea a primit aprobarea din partea Ministerului Mediului pentru a se deversa în râul Olt câte jumătate de metru cub pe secundă din acest lichid saturat, pentru că nivelul apei din lacul de retenţie creştea cu rapiditate. Dacă situaţia va scăpa de sub control însă, iar tavanul minei se va prăbuşi dintr-o dată, toată cantitatea de saramură din subteran, adică peste două milioane de metri cubi, ar inunda oraşul.

“Nu e vorba de populaţie localităţii, este vorba de 12 familii care sunt potenţial inundabile”, spune Anuţa Handulescu – prefect de Vâlcea. 

În acest moment, zona este înconjurată de jandarmi şi poliţişti care interzic accesul în apropierea salinei. Primele semne de surpare a pământului la Ocnele Mari au apărut în septembrie 2001.

Atunci a fost un adevărat dezastru, după ce saramura a ieşit la suprafaţă şi a distrus zeci de case din zonă. Acelaşi fenomen a apărut în zonă şi în anul 2004.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !