Ordonanța de Urgență și efectele adverse pentru ULAL

De Valentin Goran
Ordonanța de Urgență și efectele adverse pentru ULAL
ULAL atrage atenția cu privire la Ordonanța de Urgență prin care angajatorii, care au salariați persoane fizice cu contract individual de muncă, cu timp parțial, trebuie să plătească CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe țară.

Reprezentanții Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad spun că aplicarea acestei Ordonanţe va avea efecte adverse. Aceste efecte nu au întârziat deja să apară. Dacă parcurgem Ordinul 2343/2017, privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140, alin. (3), lit. e), din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, ne spun reprezentanții ULAL, vom observa următoarele: ,,Prezenta procedură se aplică în cazul salariaților, care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată, aferentă acestora, este cel puțin egală cu nivelul salariului minim brut pe țară în vigoare în luna în care au fost realizate, și pentru care angajatorii sau persoanele asimilate acestora datorează contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv, și nu la nivelul salariului minim brut pe țară, garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul a fost activ”.

Cum stau calculele?

Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad, ne explică: „dacă avem o persoană fizică, care a încheiat contracte individuale de muncă cu timp parțial, cu societățile A, B și C, contractele fiind active întreaga lună, iar pentru activitatea desfășurată, salariatul realizează următorul venit brut lunar fie de la angajatorul A, suma de 300 lei, ori de la angajatorul B, suma de 400 lei, sau de la angajatorul C, suma de 500 lei, venitul brut realizat cumulat, lunar, este de 1.200 lei (300 lei + 400 lei + 500 lei), iar nivelul salariului minim brut lunar este de 1.450 lei. Prin compararea venitului brut lunar cumulat realizat, în cuantum de 1.200 lei, cu un nivel al salariului minim brut lunar de 1.450 lei, rezultă că venitul realizat este sub nivelul salariului minim brut pe țară, şi observăm că fiecare angajator datorează, pentru salariatul respectiv, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul reprezentând salariul minim brut pe țară, respectiv la suma de 1.450 lei”. „Ne manifestăm curiozitatea cu privire la originea sursei acestei modificări, a cărei consecinţe îşi vor arăta efectele în cel mult trei luni. Adică de Sărbătoarea Crăciunului. O coincidenţă, desigur”, trage concluzia Lupșe.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !