Păduricea, la replantat

20Comentarii
Păduricea, la replantat
Primarul a fost amendat cu 20.000 RON, iar firma a fost obligată să planteze alţi 24 de pomi.

Garda de Mediu Arad a stabilit: Parcul de la Pădurice trebuie să se întoarcă la situaţia anterioară tăierilor de arbori. Ba mai mult, în nota de constatare dublată de măsuri, Garda de Mediu a stabilit şi amendarea Municipiului Arad, prin reprezentantul acestuia, Gheorghe Falcă, cu suma de 20.000 RON (200 de milioane lei vechi) pentru nerespectarea prevederilor privind protecţia mediului.

În fapt, măsurile luate de autorităţile de mediu în cazul defrişării ce a avut loc săptămâna trecută la Pădurice sunt unele dintre cele mai dure: firma va fi obligată, de pildă, să ia „toate măsurile necesare în vederea încadrării activităţii de construcţie şi a celorlalte activităţi conexe în limita suprafaţei de 759 mp, care a fost concesionată anterior apariţiei Legii 24/2007 (prima concesionare făcută de Primărie către uniune – n.r.)” şi „asigurarea unei suprefeţe de spaţii verzi în proporţie de minimum 10-12% din această suprafaţă”.

Ba mai mult, comisarii au dispus ca suprafaţa concesionată ulterior primei concesionări, din 2005 (terenul către Uniunea Artiştilor Plastici a fost concesionat în două rânduri, a doua oară printr-un act adiţional care a dus la creşterea suprafeţei de teren), în suprafaţă de 1261 mp, să fie menţinut ca spaţiu verde.

Cea mai grea dintre măsuri ar fi cea de „replantare a zonei afectate de tăierile de arbori, din speciile existente iniţial, şi în număr cel puţin egal cu numărul arborilor tăiaţi”. Săptămâna trecută fuseseră tăiaţi 24 de arbori din diferite specii, iar alţi 10 fuseseră deja însemnaţi pentru tăiere. Termenul limită dat de Garda de Mediu pentru primele măsuri stabilite este finele anului, în timp ce pentru reîmpădurire cei vinovaţi au la dispoziţie mai bine de o lună, termenul fiind stabilit pentru 31 ianuarie 2008.

Falcă, refuz la semnătură

Nota de constatare ne-a fost pusă ieri la dispoziţie de prefectul Gavril Popescu, care a catalogat tăierile de arbori de la Pădurice drept un fapt extrem de grav. „Este inadmisibil să se emită de către Primărie acte de concesionare pe spaţii verzi şi parcuri, chiar dacă legislaţia nu a specificat exact la acea vreme interdicţiile ce ar trebui aplicate aici.

Dăm vina pe încălzirea globală, dar noi tăiem copacii din Arad”, a fost de părere prefectul. Gavril Popescu consideră însă că „mai gravă este atitudinea primarului, care când vine o instituţie de-a noastră, care spune exact ce s-a întâmplat şi ce măsuri trebuie luate, printr-un act de constatare, primarul Falcă să refuze să semneze actul!” „Se comportă ca ultimul om în faţa unui act al autorităţii publice.

Este o sfidare a autorităţii statului de către primar, care ar trebui să fie reprezentantul acesteia”, a punctat indignat prefectul. În fapt, în nota de constatare, în dreptul numelui primarului, acolo unde Gheorghe Falcă ar fi trebui să semneze actul, se arată că „refuză să semneze”, iar în textul adresei este indicat faptul că „d-l primar Gheorghe Falcă nu a dorit să citească nota de constatare şi nu a formulat obiecţiuni”.

De cealaltă parte, Primăria susţine că primarul a refuzat să semneze actul pentru că edilul „nu poate fi amendat pentru o activitate privată derulată pe un teren aflat în administrare privată”.

A.B.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor