Panouri solare pe cinci hectare, la Curtici

6Comentarii
Panouri solare pe cinci hectare, la Curtici
ARAD – Parcul cu panouri solare, pentru alimentarea cu „energie verde” a instituţiilor, amenajat la Curtici!

Parcul cu panouri solare din judeţ se va întinde pe o suprafaţă de cinci hectare şi va fi amplasat la Curtici. Intenţia administraţiei judeţene de a realiza un parc fotovoltaic în judeţ, pentru a asigura o parte din necesarul de energie electrică la nivelul instituţiilor subordonate, prinde contur. Autorităţile au identificat deja viitorul amplasament al parcului, fiind realizate, totodată, şi demersurile necesare pentru clarificarea regimului juridic al terenului.

Consiliul Judeţean Arad intenţionează să acceseze fonduri nerambursabile în cadrul programului POR – măsura 4.2 – Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producere de energie verde în vederea realizării obiectivului de investiţii “Parc de panouri fotovoltaice”. În prezent, instituţia este în plin proces de achiziţionare a studiului de fezabilitate, urmând ca, până la data de 30 aprilie 2010, să depună cererea de finanţare. Proiectul pe care îl cere CJA va avea o valoare maximă de 50.000.000 euro. Pentru proiectul în cauză, se poate solicita o finanţare din fonduri UE de maximum 80.000.000 lei.

Specialiştii din cadrul CJA au stabilit că pentru implementarea proiectului este necesară o suprafaţă de cinci hectare de teren. „În urma analizării situaţiei terenurilor disponibile, s-a identificat o parcelă de teren liberă în cadrul Zonei Libere Curtici – Arad, platforma Curtici, în suprafaţă de 8,9 ha, din care se poate pune la dispoziţia proiectului suprafaţa de 5 ha. Terenul se află în domeniul public al Judeţului Arad şi administrarea R.A. „Administraţia Zonei Libere Curtici – Arad”, se menţionează în documentaţia aprobată deja de aleşi.  Pe 25 martie, reprezentanţii Administraţiei Zonei Libere Curtici – Arad şi-au dat deja acordul cu privire la punerea la dispoziţie a terenului.

20 de instituţii

Parcul fotovoltaic va produce atât de multă energie electrică pentru a putea alimenta aproape toate instituţiile publice din subordinea CJA. Pe lista beneficiarilor de energie electrică din surse alternative se regăsesc nu mai puţin de 20 de instituţii: CJA, Compania de Apă, Aeroportul, Spitalul Judeţean, Direcţia pentru Protecţia Copilului, Biblioteca Judeţeană, Muzeul, Centrul Militar Judeţean, ISU, Zona Liberă Curtici-Arad, mai multe şcoli şi unităţi medicale din judeţ.

Cerinţe naţionale

Conform Strategiei Energetice naţionale, consumul de energie electrică realizat din resurse regenerabile va reprezenta 33% din consumul intern brut de energie electrică în anul 2010, 35% în anul 2015 şi 38% în anul 2020.

JA – S.B.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor