Parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu se va realiza din bani de la bugetul local

De Diana Dutu
Reactualizat la:
10Comentarii
FOTO: EMANUEL COTUNA
FOTO: EMANUEL COTUNA
Decizia a fost luată în şedinţa CLM de vineri, 21 septembrie, dat fiind faptul că aleşii PSD s-au opus (din nou) concesionării parcării.

Adus pentru a şaptea oară în atenţia consilierilor locali municipali, proiectul privind actualizarea studiului de fundamentare privind decizia de concesionare a proiectului „Amenajare parcare subterană Piaţa Avram Iancu din Municipiul Arad” a avut aceeaşi soartă: a fost respins. Pentru a fi aprobat, proiectul ar fi avut nevoie de 16 voturi „pentru” (majoritate de două treimi). A întrunit doar 14, voturilor PNL (11) şi UDMR (2) alăturându-li-se cel al alesului independent Marin Lupaş. Deşi şi-a exprimat convingerea că „această concesiune nu va fi licitată că e nerentabilă”, că „nu se va găsi un investitor care să facă această investiţie”, Lupaş a precizat că votează totuşi pentru proiect. Consilierul ALDE, Ionel Ciupe, s-a abţinut de la vot. Cei cinci consilieri social-democraţi prezenţi la şedinţă au votat împotriva proiectului (după ce au refuzat să participe la „o pauză de cinci minute pentru consultări” pe această temă).

„Explicaţiile” lui Ilie Cheşa

Niciunul dintre aleşii PSD nu a luat cuvântul la acest proiect pentru a-şi explica votul. Am dorit să aflăm, totuşi, motivul care i-a făcut pe cei cinci aleşi social-democraţi să se opună (din nou) concesionării parcării din Piaţa Avram Iancu. Dat fiind că liderul Grupului PSD-ALDE, Beniamin Vărcuş, a lipsit de la şedinţă, ne-am adresat consilierului local municipal Ilie Cheşa, care şi-a asumat statutul de lider de grup.

Interpelat asupra votului „împotrivă” pe care PSD l-a dat pe proiectul privind concesionarea, Ilie Cheşa şi-a deschis în telefon un text din care a început să citească, făcând referire la proiectele privind rectificarea bugetară şi excedentul bugetar. După ce i-am amintit de încă două ori întrebarea, Ilie Cheşa a spus: „De ce am votat împotrivă? Pentru că am adus trei amendamente şi nu a acceptat niciun amendament.” I-am replicat că amendamentele PSD la proiectul privind concesionarea parcării din Piaţa Avram Iancu au fost aprobate într-o şedinţă anterioară a CLM. „Doamnă dragă, nu sunt amendamentele noastre” – a răspuns Ilie Cheşa.

Amintim în acest context că, în şedinţa Consiliului Local Municipal din 27 martie 2018, aleşii au aprobat cu unanimitate de voturi (21) două amendamente propuse de PSD. Primul dintre ele are următorul conţinut: „Lucrările de amenajare a pieţei la cota zero nu sunt obligaţia concesionarului, nu fac obiectul contractului de concesiune de lucrări şi vor face obiectul unui concurs de soluţii la care vor participa reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor şi al Urbaniştilor şi ai altor specialişti interesaţi”. Cel de al doilea amendament prevede că „în cadrul proiectului tehnic se va realiza accesul în parcarea subterană Piaţa Avram Iancu şi dinspre strada Tribunul Dobra.” Inclusiv Ilie Cheşa a votat pentru cele două amendamente de care acum nu îşi mai aduce aminte.

Nu şi nu!

Revenind la discuţia prezentă, în încercarea de a ne convinge că are totuşi dreptate, liderul social-democrat ne-a vorbit despre un amendament „pe care eu personal l-am făcut, cu doi arhitecţi: intrarea din Boul Roşu să aibă o «subtranversare» (exact aşa a rostit cuvântul Ilie Cheşa-n.r.). După ce se va realiza parcarea, în studiul domnului primar Falcă nu mai există intrarea de pe Tribunul Dobra. Va rămâne o singură variantă din Boul Roşu.” Am insistat că un astfel de amendament a fost deja aprobat. „Nu” – a insistat, la rândul lui, Ilie Cheşa, negând practic votul său şi al colegilor săi din 27 martie.

Apoi Ilie Cheşa ne-a vorbit despre „al doilea amendament” din cauza căruia consilierii PSD au votat împotriva proiectului privind concesionarea parcării din Piaţa Avram Iancu: „Am cerut o intrare din strada unde se află restaurantul Transilvania. Nu ni s-a aprobat nici intrarea aceea. Deci, în acea parcare se poate intra doar din strada Mihai Eminescu. Doar de acolo.”

L-am întrebat pe Ilie Cheşa de ce nu a propus acum, în şedinţa CLM de vineri, 21 septembrie, amendamentele PSD. Iată răspunsul său: „De ce să le propunem, că oricum nu se întâmplă nimic?”

Se va face din banii Municipalităţii

Aşa cum primarul Gheorghe Falcă anunţa în urmă cu câteva zile, în condiţiile în care proiectul privind concesionarea a fost respins, CLM a decis ca parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu să se realizeze pe bani de la bugetul local. Intenţia Executivului Primăriei a fost prinsă în proiectul privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad, proiect care a fost aprobat cu majoritate simplă. Aşadar, parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu intră în linie dreaptă. Primăria va organiza licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrării – procedură care se va finaliza anul viitor. Tot în 2019 ar trebui să înceapă lucrările de realizare a parcării, în 2021 fiind prevăzută finalizarea investiţiei.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor