Parohia Chelmac, la ceas aniversar

De Dorin Ocneriu
Sfintirea tabloului comemorativ la biserica din Chelmac Foto: Dorin Ocneriu
Sfintirea tabloului comemorativ la biserica din Chelmac Foto: Dorin Ocneriu
Chelmac. Slujba de vecernie de duminică, 5 octombrie 2014, a fost una deosebită: s-au împlinit 90 de ani de la înfiinţarea corului Bisericii Ortodoxe din mica, dar inimoasa localitate românească de pe Valea Mureşului, în vremea preotului Petru Hereţiu şi a dirijorului Pavel Bichicean.

În amintirea acestui eveniment şi pentru veşnică aducere aminte, prin strădania familiei preotului Florin Matei de la parohia Bata, originar şi locuitor la Chelmac, s-a dezvelit şi sfinţit un tablou comemorativ în care este ilustrată activitatea religioasă şi patriotică a acestei iubite şi apreciate formaţii corale, care continuă azi prin grupul coral „Anastasis”.

Parastasul de pomenire a preoţilor şi cântăreţilor trecuţi în nefiinţă de-a lungul anilor a fost oficiat de protopopul Ioan Jidoi, împreună cu un sobor de şapte preoţi din parohii apropiate. S-au evocat apoi momente din evoluţia corului chelmăgan, precum şi personalităţile de cin preoţesc ridicate din această comunitate de români harnici, între care străluceşte PS Siluan Mănuilă, episcopul BOR din Ungaria.

„Se cuvine a fi cu luare aminte şi cu cinstire faţă de strămoşii, moşii şi părinţii noştri, care au purtat cântările bisericeşti de aproape un veac şi desigur că mult înainte. Felicitări părintelui Florin Matei pentru iniţiativă şi urez ani mulţi de slujire la strană grupului coral pe care-l conduce”, a spus protopopul Ioan Jidoi.

„Cercetând arhivele, am reuşit să scot la lumină evenimente şi persoane care au adus cinste şi renume bisericii şi corului de la Chelmac. Pe tabloul comemorativ sunt înfăţişate cele mai importante momente ale evoluţiei corului, fotografii de epocă şi de actualitate precum şi diplome şi distincţii care au fost acordate cu diverse ocazii”, a prezentat preotul Florin Matei lucrarea sfinţită.

„Am crescut şi m-am încărcat sufleteşte cu cântările bisericeşti ale corului din Chelmac şi pot spune că aici mi-am găsit calea spre studiu şi spre slujirea bisericii lui Christos. Împreună cu confraţii mei plecaţi de la sat, întărim ceea ce spunea cândva Nicolae Iorga, şi anume că poporul român este un popor de preoţi şi de ţărani”, a adăugat preotul Petrică Ungur de la parohia Felnac, originar din Chelmac.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !