Particles, prima seară: un pic de Cluj la Arad

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
3Comentarii
Particles, prima seară: un pic de Cluj la Arad
© Foto: Iza Pal
Malul Mureşului, Riviera, decoruri de altundeva, oameni altfel, un pic de Kosmic Blues, un pic de Moldova cu Trigon, nitel UFe, Elless, Iorgovan. Un pic mai puţin Arad.

Kosmic Blues, Trigon, UFe, Elless şi Iorgovan. Un mal al Mureşului altfel decât obişnuinţa arădeană. O imagine care te duce cu gândul la Cluj sau mai departe, dincolo de graniţele ţării. Altfel de decoruri decât cele clasice de festival arădean. O altfel de seară şi noapte. O altfel de lume. Cea la care cu toţii visăm să cotropească măcar puţin Aradul nostru prăfuit. Aşa am descrie prima seară de Patricles III, un festival alternativ, underground și viu. N-au lipsit cu adevărat – ca să devină important pentru noi toţi – decât zecile, miile de tineri, pierduţi probabil printre puţinele cafenele în care s-au obişnuit să se plângă de cât de puţine oferă oraşul, de cât de frumos e dincolo, în vecini.

Cei care au decis să coboare pe Malul Mureşului, la Riviera, acolo unde timp de trei zile CitiZenit scrie istoria lui Particles III, au deschis larg porţile „lejerului”, în timp ce din boxe a curs peste toţi muzică bună. O nevoie de a regândi felul în care se vede orașul și de a fructifica, transforma și regenera spațiile din oraș neutilizate la potențialul lor maxim s-a transformat pentru a treia oară în festival.

Iar prima seară a început astfel: deschiderea a avut loc la ora 16.00, cu Tasteful Indiecency. De la 17.00, a fost lectura publică a Tarei Skurtu, Liei Faur și a lui Tiberiu Neacșu și Șerban Axinte. A urmat de la 18.30, teatru: „Constelații”. Greii au venit pe Main Stage la ora 21.00. Cei de la Kosmic Blues (Robert Petre, Paul Alexandru și Cosmina Soare) au arătat câtă muzică bună ştiu şi produc. Au fost urmaţi de fenomenalii Trigon (din Republica Moldova – Anatol Ștefăneț, Dorel Burlacu, Aleandru Arcuș, Gari Tverdohleb). Şi deşi e greu de egalat astfel de prestaţii, River Stage, acolo unde s-au „desfăşurat” UFe, Elless și Iorgovan, s-a dovedit magnetul pentru publicul arădean care pare să învie doar noaptea şi doar arareori.

N-au fost mulţi cei prezenţi, dar a fost niţel parcă de Cluj pe mal, în Arad.

Dacă vrei să guşti şi tu un altfel de festival, dacă vrei să evadezi din Arad fără să pleci neapărat, poţi să iei astăzi drumul Clubului Sportiv Riviera. De la ora 12.00, în zona Playground, sunt demonstrații și curs deschis cu Tango Vivo Arad și Sessto Senso, un atelier de bijuterii micro-macrame cu Klyn De. De la ora 14.00 începe și atelierul de pictură și desen al Angăi Manga, iar de la 16.00 cel de dans, cu Lavinia Urcan. De la 18:30, în zona Playground va fi proiectat filmul Dum Spiro Spero, în cadrul proiectului KineDok.

Iar seara vin greii festivalului: de la ora 20.00, pe Main Stage vor urca Folclorescent și Ștefan Negură (Republica Moldova), urmați de fermecătorul Taraf de Caliu (Gheorghe „Caliu” Anghel, Sile Neacșu, Ionică Tănase, Viorica Rudăreasa, Marius Manole). Pe când seara îşi va spune pe deplin cuvântul, River Stage îşi va intra din nou în drepturi, de data aceasta cu Rapa, K-Lu și DJ Shiver.

Şi dacă pentru sâmbătă v-aţi făcut alt progarm, deşi ar fi păcat, mai e şi duminică un pic de Particles (atunci e atelierul lui Klyn De, de la ora 12.00 și cele ale Ancăi Manga și Laviniei Urcan, de la ora 14.00) iar pe tot parcursul festivalului vor avea loc activități pentru copii, în zona numită Kids Kosmos.

Ai şansa să iei zilele astea o gură de aer curat, să prinzi un strop de relaxare, să-ţi clăteşti ochii cu altceva decât crezi că se face şi e normal şi să-ţi umpli urechile cu muzică bună. Dacă nu: run, Forest, run.

Taguri: , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor