Patru cereri de amânare!

21Comentarii
Patru cereri de amânare!
Patru cereri de amânare!
ARAD – Martorii au venit la proces cu mandat de aducere, iar procurorul a cerut amânarea cauzei.  VIDEO

Aglomeraţie fără precedent la tribunal şi în sala de judecată, acolo unde a avut loc astazi a treia înfăţişare în procesul în care primarul Gheorghe Falcă, funcţionarul public Flora Popa şi patronii firmei Elecon sunt acuzaţi de acte de corupţie.

Încă înainte de începerea şedinţei de judecată, înfăţişarea se arăta a fi cu totul altfel decât cele două din trecut, în condiţiile în care cei trei martori – Rodica Borza, Ela Falcă şi Gheorghe Seculici – au fost citaţi de această dată cu mandat de aducere. „M-am trezit cu poliţistul în faţa casei. Nu mi-a fost niciodată aşa ruşine, iar vina nu a fost a mea.

Eu am avut probleme familiale grave. Nu mi s-a întâmplat niciodată să fiu adusă cu mandat la tribunal. Poliţistul mi-a spus că şi ceilalţi martori vor fi aduşi cu mandat”, ne-a declarat supărată Rodica Borza.

De această dată, la înfăţişare s-au prezentat toţi inculpaţii, toţi avocaţii acestora şi toţi martorii citaţi. Înainte cu 10 minute de ora la care au fost citaţi, primarul Gheorghe Falcă, soţia sa şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ, s-au prezentat în faţa sălii de judecată.

În fapt, Gheorghiţă Mateuţ a demonstrat ieri de ce este unul dintre cei mai căutaţi, dacă nu cel mai solicitat penalist din România, în condiţiile în care acesta a acaparat efectiv şedinţa de judecată de ieri. Nici un alt avocat nu a avut ieri de comentat sau de cerut vreo amânare.

Mateuţ, trei cereri de amânare

Încă din start, avocatul a cerut amânarea procesului pentru că nu a fost îndeplinită procedura de citare a Municipiului Arad, invocând faptul că în citaţie nu a fost nominalizată persoana care este însărcinată să primească corespondenţa şi să reprezinte Municipiul la acest proces.

Acest motiv de amânare a fost refuzat însă de judecătoarea Margareta Ardelean, care a susţinut că prezenţa avocatului care reprezintă Municipiul completează în fapt citaţia şi o acoperă.

Gheorghiţă Mateuţ a cerut apoi amânarea judecării procesului deoarece pe rolul Curţii Supreme de Casaţie şi Justiţie se judeca tot ieri cererea de strămutare a procesului. Şi această solicitare a fost refuzată de judecător.

Nici după acest al doilea refuz, Mateuţ nu a renunţat la încercarea de amânare a procesului şi a invocat două excepţii de neconstituţionalitate, excepţii pe care le-a prezentat mai bine de 10 minute.

Avocatul primarului a făcut referiri la dreptul la un proces echitabil, la încălcări ale Constituţiei, la modul în care se verifică legalitatea şi temeinicia rechizitoriului de către procurori, la principiul independenţei justiţiei, la textul prin care s-a cerut condamnarea primarului şi care nu prevede vreo pedeapsă şi a cerut apoi judecătorului să constate „că a intervenit suspendarea de drept a judecării cauzei”.

Pe 10 ianuarie

În faţa unei astfel de susţineri, procurorul a solicitat judecătorului „să dispună amânarea cauzei pentru a analiza actele depuse de avocat” în argumentarea excepţiilor de neconstituţionalitate.

Judecătorul Margareta Ardelean a decis amânarea procesului şi, după ce a taxat încă o dată absenţa avocatului edilului de la a doua înfăţişare, moment la care acesta a şi fost amendat („Anul univeristar când începe?”), a fixat următorul termen pe 10 ianuarie, la ora 10.00.

La acea dată, instanţa se va pronunţa doar cu privire la admiterea sau nu a excepţiilor de neconstituţionalitate, fapt pentru care la proces nu vor fi citaţi nici inclupaţii şi nici martorii.

Înapoi la cercetare?

La final, Gheorghiţă Mateuţ ne-a declarat că, dacă excepţiile de neconstituţionalitate „vor fi considerate ca admisibile, ele trebuie înaintate, împreună cu dosarul, Curţii Constituţionale, care se va pronunţa dacă acestea sunt sau nu întemeiate.

Dacă se va aprecia ca sunt întemeiate, vor produce efecte asupra procesului penal”. Avocatul nu elimină posibilitatea ca dosarul să ajungă înapoi la DNA, sau la o altă instituţie de urmărire penală.

Declaraţie „Am cerut şi strămutarea deoarece am considerat că imparţialitatea judecătorilor e ştirbită datorită funcţiei inculpatului“ – Gheorghiţă Mateuţ

A.B.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor