Pedeapsă pentru arădenii cu intenţii bune

De M.B.
9Comentarii
Pedeapsă pentru arădenii cu intenţii bune
Distribuirea pe Facebook a fotografiilor cu documente pierdute a luat amploare, deși utilizatorii pot face mai mult rău decât bine. Şi se poate lăsa cu amenzi uriaşe.

Arădenii postează tot mai frecvent pe rețelele de socializare imagini cu documente găsite pe stradă, în speranța că vor ajuta la recuperarea acestora de către păgubiți, fără să știe că încalcă legislația privind protecția datelor cu caracter personal. Deși oamenii consideră că fac un bine, în realitate pot deveni complici ai unor răufăcători.

Conform autorităților, fenomenul a luat amploare în ultima vreme, existând cazuri în care documente apar pe internet fără ca datele personale de pe acestea, precum CNP sau adresa de domiciliu, să fie restricționate. Astfel de imagini sunt redistribuite uneori de mii de ori și pot ajunge ușor în mâinile unor răufăcători. Recent, au existat cazuri în care au fost postate imagini în care apar chiar și carduri bancare, fără acoperirea datelor care trebuie protejate.

„Am găsit în zona gării un portofel. Conținutul acestuia: buletin, carduri și o anumită sumă de bani. Numele proprietarului: Cotoraci Tiberiu Ștefan. Dați share să găsim aiuritul” – a scris un arădean pe Facebook, postând și imaginea cu portofelul, cardurile și banii.

Conform autorităților, astfel de postări pot aduce prejudicii grave celor care și-au pierdut actele. Practic, informațiile personale sunt servite gratuit răufăcătorilor și nu sunt puțini cei care le vânează online. E ca și cum arădenii de bună credință devin, fără voia lor, complici ai infractorilor. Aceștia din urmă pot falsifica documente de identitate folosindu-se de fotografii ale celor reale. Ulterior, pot utiliza aceste documente pentru comiterea de infracțiuni. Mai grav este când găsesc imagini în care apar și carduri bancare, datele de pe aceste fiind utilizate pentru achiziționarea de produse online.

Riscă dosar penal

Oamenii legii le reamintesc arădenilor că au obligația de a preda în cel mai scurt timp obiectele găsite pe stradă, altfel riscând să fie cercerați penal. „Persoanele care găsesc pe stradă portofele conținând acte, carduri sau sume de bani, au obligația de a le preda la cea mai apropiată unitate de poliție. De altfel, o persoană care nu predă autorităților sau proprietarului un obiect găsit în termen de zece zile, riscă să fie cercetat pentru infracțiunea de însușire a bunului găsit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene, Lorena Radu.

Sesizări online

Instituția competentă să soluționeze cazurile în care informații private devin publice (Facebook fiind considerat spațiu public, conform deciziilor instanțelor de judecată) este Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Instituția a amendat până acum, însă, doar persoane juridice, mai ales bănci sau birouri notariale care nu au protejat suficient datele clienților. Totuși, pe pagina web a instituției există posibilitatea de a fi depuse sesizări cu privire la încălcarea drepturilor.

Cei care răspândesc informațiile cu caracter personal în spațiul public trebuie să știe că, potrivit Legii 677/2001, amenzile sunt cuprinse între 1.500 de lei și 50.000 de lei.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor