Pensii şi pensionari, în 2010

Pensii şi pensionari, în 2010
ARAD – Legea privind reformarea sistemului de pensii ar putea fi adoptată în regim de urgenţă.

„Nimeni n-o să se atingă de celelalte pensii pentru că modul de calcul al pensiilor după noua lege propusă de domnul ministru Şeitan este identic cu modul de calcul din Legea 19, adică pe baza contribuţiei. Aşadar, marea majoritate a pensionarilor nu vor fi afectaţi de noua lege pentru că pensia lor a fost deja calculată pe baza contribuţiei” – precizează Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii Arad.

Noua lege a pensiilor va fi resimţită, însă, în mod negativ, de femei pentru că, până în anul 2030, se va ajunge la egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, la 65 de ani. „Deocamdată, aceasta e propunerea din lege: 65 de ani. Dacă în parlament se va ajunge la concluzia că mai bine să se aducă vârsta de pensionare la 63 de ani – şi bărbaţii şi femeile -, deci să scadă vârsta de pensionare la bărbaţi şi să crească la femei până la 63, atunci aşa o să fie. Dar propunerea este 65 de ani” – explică Mihaela Vasil.

Urgenţă!

Premierul Emil Boc a solicitat, ieri, sprijinul senatorilor PDL pentru a adopta în regim de urgenţă o serie de acte normative, printre care şi Legea privind reformarea sistemului de pensii. Primul ministru a atras atenţia că de această lege „depinde posibilitatea ca românii să aibă garantat dreptul la pensie pe termen mediu şi lung”.

Salariu minim, pensie catastrofală

Cei care doresc să se pensioneze în acest an trebuie să ştie că, dacă după 1992 au avut salariul minim pe economie, atunci vor avea pensii foarte mici. Pentru că valoarea salariului minim a fost de aproximativ o treime din salariul mediu pe economie. Iar dacă salariul mediu înseamnă un punct de pensie, atunci salariul minim înseamnă apoximativ o treime din valoarea unui punct de pensie. Deci, pentru cei care au avut, timp de 17 ani, salariul minim, va rezulta o pensie catastrofală.

Principala schimbare aşteptată, pentru acest an, în sistemul public de pensii, o constituie diminuarea pensiilor speciale. Aceasta ar urma să se realizeze prin noua lege a pensiilor.

D.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase