Pensiile foştilor parlamentari, un fleac

2Comentarii
Pensiile foştilor parlamentari, un fleac
ARAD – La ora actuală sunt în plată sub 80 de foşti parlamentari, cu pensii între 2.000 şi 3.000 lei.

Proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii prevede recalcularea, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare, a tuturor pensiilor de serviciu, cu excepţia celor ale militarilor, poliţiştilor, angajaţilor serviciilor secrete, personalului din penitenciare, avocaţilor şi clericilor.Estimările arată că, în urma recalculării, pensionarii foşti deputaţi şi senatori, funcţionari publici parlamentari, judecători şi procurori, membri ai personalului auxiliar de specialitate al instanţelor, personalului diplomatic şi consular, personalului navigant din aviaţia civilă şi personalului Curţii de Conturi  vor avea pensiile diminuate cu procente care merg de la 40 la 90%.

Sceptici în privinţa aplicării

Declarativ, parlamentarii arădeni sunt de acord ca aleşii naţiunii să aibă pensii calculate în funcţie de contribuţie, dar consideră că reducerea pensiilor foştilor parlamentari care sunt deja la pensie va fi imposibil de aplicat, deoarece nicio lege nu se aplică retroactiv. Dintre foştii parlamentari arădeni, atât deputatul Emil Putin, care este deja la pensie, cât şi judecătorul Dan Ungureanu, care mai are destul de mult până va fi pensionar, consideră că este vorba despre o măsură populistă, care nu va putea fi pusă în practică, întrucât încalcă cel puţin două principii de drept : un drept câştigat prin lege nu se poate pierde; nicio lege nu poate fi aplicată retroactiv. Un alt fost parlamentar, Lia Ardelean, consideră că legea este bine venită, deoarece pensiile speciale nu se justifică şi este convinsă că se vor găsi formule legale inclusiv pentru aplicarea retroactivă. Dealtfel, spun parlamentarii, pensiile „foştilor” sunt un fleac, la ora actuală fiind în plată 73, conform unei surse, 78, conform alteia, cu pensii între 2.000 şi 3.000. Este evident, spun parlamentarii, că nu de la aceştia se va economisi miliardul de Euro la care făcea pomenire ministrul Finanţelor.

JA-S.T.

Taguri: , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor