Pentru „vlahii” din Serbia

Pentru „vlahii” din Serbia
ARAD – În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Bucureşti de către mai mulţi senatori PD-L,   legată de situaţia românilor de peste hotare, în special a celor din Serbia şi Republica Moldova, senatorul de AradTraian Constantin Igaş a prezentat formularele care vor fi distribuite romanilor din Serbia cu ocazia referendumului ce va avea loc în luna mai.

Igaş a acuzat faptul că autorităţile sârbe folosesc termeni diferiţi în formularele pentru cei înregistraţi ca români faţă de cele pentru „vlahi”.

Cu acestă ocazie participantii au făcut apel la autorităţile sârbeşti să renunţe la denumirea de „vlahi” atribuită românilor, astfel încât românii din Serbia să se poată bucura de drepturile minorităţilor naţionale. „Din punctul nostru de vedere, vlahii sunt tot români. Noi nu dorim decât ca ei să fie recunoscuţi ca români, ca minorităţi naţionale şi nu drept vlahi care vorbesc limba română, fiindcă în Voivodina trăiesc aproximativ 35.000 de români, iar în Valea Timocului trăiesc, după calculele noastre 250.000 de români, însă sârbii afirmă că sunt 42.000 de sârbi şi de valahi care vorbesc limba română”, a declarat Igaş.

S.T.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase