Percheziţii la Arad în căutarea unei grupări care se ocupa cu falsificarea de carduri

De Ioana Costas
Reactualizat la:
Percheziţii la Arad în căutarea unei grupări care se ocupa cu falsificarea de carduri
Au fost percheziţii simultane pe raza judeţelor Arad, Oradea, Cluj, Mureş şi a municipiilor Craiova şi Satu Mare pentru destructurarea unei grupări specializate în confecţionarea şi deţinerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică.

Au furat datele de pe carduri din ţări precum Franţa şi Belgia, iar banii furaţi de pe acele carduri au fost folosiţi pentru efectuarea unor operaţiuni frauduloase pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Taiwan, Nepal şi Filipine. Gruparea a acţionat în perioada 2015-2016 – până a fost descoperită de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

În urma percheziţiilor, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Arad, Cluj, Mureş şi a municipiilor Oradea, Craiova şi Satu Mare, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate telefoane mobile, calculatoare, medii optice de stocare, precum şi suma de 40.500 de euro şi 11.500 de USD. De asemenea, pe raza judeţului Cluj, procurorii au identificat un laborator destinat producerii de echipamente de skimming.

Cum a acţionat gruparea

Procurorii DIICOT explică modul în care a acţionat gruparea: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în confecţionarea şi deţinerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat în diverse state din Europa (Franța și Belgia) pentru a monta dispozitivele de skimming la terminale pentru efectuarea plățiilor cu mijloace de plată electronică existente în stațiile de alimentare cu combustibil, în vederea copierii datelor confidenţiale de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Ulterior, după falsificarea unor instrumente de plată electronică, aceştia au efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos. Dispozitivele confecţionate au fost exploatate în perioada 2015-2016 în Franța, Belgia și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar datele astfel obţinute au fost valorificate prin efectuarea unor operaţiuni frauduloase pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Taiwan, Nepal şi Filipine”.

47 de persoane implicate

Procurorii DIICOT au identificat 47 de persoane implicate în diferite activităţi infracţionale şi de sprijinire a grupului infracţional, pe diferite zone infracţionale, respectiv: producere echipamente de skimming, montare echipamente la bancomate sau staţii de benzină, falsificare de carduri bancare şi efectuare de tranzacţii frauduloase, spălare de bani. Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Totodată, procurorii au dispus faţă de alţi 6 inculpaţi, cercetaţi în cauză, măsura preventivă a controlului judiciar. Totodată, s-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Arnăutu George, Bârcea Emil, Bere Paul Ioan Mircea, Bucin Radu – Nicolae, Musteaţă Ionel – Laurenţiu, Musteaţă Ovidiu – Gabriel şi Ungur Petru – Dumitru pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Percheziţiile

La percheziţii au participat polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din Arad, București, Mureș, Cluj, Oradea, Satu Mare, Craiova și Constanța, precum și luptători de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliției Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, iar cooperarea internaţională a fost facilitată de către EUROPOL.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !