Pericol de noi atentate în Marea Britanie

Reactualizat la:
Pericol de noi atentate în Marea Britanie
Marea Britanie se confruntă cu un pericol “real şi prezent” de comitere a unor noi atacuri teroriste, inclusiv atentate sinucigaşe, a declarat un consultant independent în materie de legislaţie antiteroristă.

 Lordul Carlile of Berriew a declarat că documentele Ministerului de Interne de la Londra pe care le-a analizat, sunt suficient de alarmante pentru a putea conchide că este de aşteptat repetarea unor atacuri sinucigaşe de genul celor comise la Londra, în luna iulie 2005.

“Natura activităţilor descrise în documentele pe care le-am analizat este suficient de alarmantă pentru mine încât să subliniez încă o dată pericolul real şi prezent privind comiterea, de către atacatori sinucigaşi, a unor acte de terorism şocante”, a spus Carlile.

“Noi atentate sinucigaşe sunt de aşteptat, în Marea Britanie, iar ţintele sunt greu de prevăzut”, a adăugat oficialul britanic, care şi-a inclus comentariile în primul raport referitor la legea antiteroristă din anul 2005. Această lege, destul de controversată, a creat cadrul pentru impunerea unor restricţii suspecţilor de terorism, la decizia ministrului de Interne.

Aceste restricţii, utilizate atunci când suspectul nu poate fi pus sub acuzare din lipsă de dovezi, dar este considerat periculos, au fost introduse după ce instanţa supremă britanică a stabilit că suspecţii nu pot fi reţinuţi pe termen nedefinit în absenţa unui proces. Restricţiile pot merge de la arestul la domiciliu până la interdicţia de a frecventa unor anumite locuri sau persoane.

Anul trecut au fost impuse asemenea restricţii în 18 cazuri, în nouă dintre ele fiind încă în vigoare la sfârşitul anului trecut. Numai una dintre persoanele asupra cărora au fost impuse restricţiile este cetăţean britanic, se arată în raportul lui Carlile. Consultantul a susţinut decizia ministrului de Interne Charles Clarke de a impune restricţiile în fiecare caz în parte şi crede că securitatea ţării nu a fost pusă în pericol în urma lor.

Unii dintre suspecţi ar trebui anchetaţi mai departe pentru a se stabili dacă aceştia pot fi urmăriţi în justiţie, a spus oficialul britanic. “Cred că anchetarea în continuare a activităţilor unora dintre persoanele care sunt investigate în prezent ar putea oferi dovezi suficiente pentru punerea sub acuzare şi condamnarea” lor, se arată în raportul lui Carlile, potrivit căruia informaţiile referitoare la contactele internaţionale, sprijinul financiar acordat insurgenţilor din Irak şi folosirea limbajului codificat referitor la potenţiale ţinte antiteroriste ar putea fi o dovadă a unor fapte penale grave.
  


  0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !