Pericolul cancerului de col uterin

De Diana Dutu
Pericolul cancerului de col uterin
Mai mult de 1.500 de femei din judeţul Arad sunt diagnosticate cu necruţătoarea boală.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Societatea de Medicină de Familie şi Primăria Secusigiu, organizează în perioada 22-28 ianuarie 2017, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Tot mai multe tinere

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. În ceea ce priveşte situaţia la nivel local, 1.541 de femei se aflau, anul trecut, în evidenţele Cabinetului Judeţean Oncologic, cu această boală. Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România (după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar), dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

„O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe” – susţine Constantin Cătană, director al DSP Arad.

Acţiunile DSP Arad

Prin activităţile programate în cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, iniţiatorii campaniei doresc să încurajeze adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV.

Iată care sunt acțiunile propuse de DSP Arad în cadrul campaniei: *susținerea unei ore de educație pentru sănătate cu tema „STOP cancerului de col uterin” (30 ianuarie, Colegiul Economic Arad); *susţinerea unui seminar cu tema „STOP cancerului de col uterin” (31 ianuarie, SC Coficab Eastern Europa SRL Arad); *întâlnire cu medicii de familie pentru discuții privind derularea programului de screening de col uterin la nivelul județului Arad.

„Una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin. Pentru aceasta există Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin” – conchide directorul DSP Arad.

Screening

Arădencele au posibilitatea de a accesa Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, constând în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou. Anul trecut, 604 femei au beneficiat de acest program la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, cărora li s-au alăturat alte 77 de femei la Spitalul Orășenesc Ineu.

5simbol-cancer-col-uterin

Perla Înţelepciunii, simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !