Pericolul muncii peste hotare: atenție în cine aveți încredere!

De Andreea Pintea
1Comentariu
Pericolul muncii peste hotare: atenție în cine aveți încredere!
Plasarea muncii în străinătate se poate face doar prin firme autorizate de Inspecția Muncii.

Mirajul unui salariu foarte mare, sau cel puțin mult mai mare decât în țară, îi face pe mulți arădeni să plece peste hotare la muncă. Însă, uneori cei care le promit realizarea visului occidental nu sunt decât firme căpușă, care apar și dispar de pe piață lăsând în urmă oameni simpli cu banii dați pentru comisioane și fără un loc de muncă.

Verificări înainte de plată

Pentru a limita cazurile de înșelăciune prin plasarea forței de muncă, Agenția pentru Ocupare – AJOFM, le recomandă arădenilor ca înainte de a apela la serviciile de mediere oferite de o anumită firmă, să verifice la Inspectoratul Teritorial de Muncă dacă firma este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri și să analizeze atent, înainte de semnare, contractele de muncă și cele de mediere. Arădenii care sunt interesați pot găsi, pe pagina de internet a ITM Arad – itmarad.ro, chiar și o listă a tuturor firmelor din județ care sunt autorizate să intermedieze și să plaseze forță de muncă în străinătate. La începutul lunii curente existau 49 de societăți autorizate, dar dintre acestea opt au activitatea suspendată temporar.

Rețeaua EURES, consiliere gratuită

Pe de altă parte, arădenii pot apela la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin serviciul EURES. „Accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală. Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu , iar dacă doriţi să aplicaţi trebuie să selectaţi doar ofertele marcate cu steagul UE. Serviciile oferite de consilierii EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE sunt gratuite”, explică reprezetanții Agenției.

Casetă: 773 de slujbe în UE

În aceast moment sunt disponibile 773 de locuri de muncă în Spațiul Economic European, prin rețeaua EURES, după cum urmează: Malta – 316, Germania – 162, Cehia – 101, Norvegia – 42, Italia – 40, Marea Britanie – 40, Irlanda – 20, Suedia – 20, Austria – 7, Spania – 6, Luxembourg – 4, Slovacia – 4, Letonia – 3, Olanda – 3, Polonia – 3, Belgia – 2.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor