Încă o ședință pe pestă, la Arad: 150 de porci uciși preventiv!

De Andreea Pintea
Reactualizat la:
Încă o ședință pe pestă, la Arad: 150 de porci uciși preventiv!
Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a reunit miercuri, 14 august, în prezența secretarului de stat din MADR, Alexandru Valentin Țachianu.

Pesta porcină africană l-a adus la Arad pe secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Alexandru Țachianu. Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit miercuri, 14 august, la Instituția Prefectului – Județul Arad, într-o ședință de analiză a situației generată de prezența virusului pestei porcine africane pe teritoriul Județului Arad.

Potrivit datelor transmise de Instituția Prefectului, în urma ședinței de CLCB, Țachianu „i-a încurajat membrii CLCB să rămână în stare de alertă și să mențină toate măsurile preventive care au fost luate până acum pentru împiedicarea propagării virusului, Aradul fiind unul dintre județele unde maladia este mai puțin răspândită”.

Atenție la marile exploatații

„În vederea protejării marilor exploatații comerciale de porci din județ, a industriei cărnii precum și a locurilor de muncă existente, se vor institui cordoane de protecție în jurul acestora. De asemenea, persoanele ale căror animale vor fi sacrificate preventiv primesc despăgubiri, la ora actuală fiind operate 150 de ucideri preventive cu dosar de despăgubire (despăgubirile se acordă doar pentru animalele crotaliate și înregistrate legal în evidențele veterinare). Vor fi menținute covoarele de dezinfecție pe drumurile dinspre zonele unde există focare, precum și filtrele de poliție pentru prevenirea transportului ilegal de suine”, au mai transmis reprezentanții Prefecturii.

De asemenea, membrii CLCB au subliniat că de la apariția focarelor de pestă porcină africană au avut loc mai multe ședințe cu participarea inclusiv a reprezentanților din marile exploatații de porci: CAI Curtici, Smithfield, Asociației crescătorilor de suine autohtone Mangalița și Bazna.

Măsuri în CLCB

În cadrul ședințelor CLCB desfășurate din cauza apariției virsului pestei porcine africane s-au mai stabilit următoarele măsuri: *recoltarea integrală a porcilor mistreți de către gestionarii fondurilor de vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dizlocă efectivul, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate; *în zonele de frontieră vânarea mistreților și prădătorilor specifici se efectuează cu echipe mixte. Toți mistreții vor fi testați în laborator (PPA, PPC și trichineloză); *gestionarii fondurilor de vânătoare vor săpa gropi de incinerare în zonele afectate, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară prin ardere in situ.

Intensificarea vânătoarei

Pe de altă parte, Prefectura a mai transmis și că încă de la începutul acestei luni s-a decis intensificarea acțiunilor de vânătoare de către toate fondurile de vânătoare din județul Arad până la atingerea cotei de 0,5 mistreți/kmp în conformitate cu „Planul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane”. De asemenea, s-a solicitat Administrației Bazinale de Apă Mureș – SGA Arad inventarierea întregului efectiv de suine din cantoanele pe care le au în administrare.

Măsuri dispuse de DSVSA

„Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a dispus: uciderea tuturor porcilor din focare, îngroparea animalelor moarte în focare, dezinfecția mijloacelor de transport prin dezinfectoare rutiere și pietonale la intrarea și ieșirea din localitățile afectate, organizarea de adunări cetățenești cu populația din localitățile afectate și reprezentanții fondurilor de vânătoare, închiderea tuturor târgurilor și piețelor de pe raza localităților afectate, interzicerea oricăror manifestări sportive sau de altă natură în pădurile unde s-a semnalat virusul pestei porcine africane și în zona de protecție din jurul focarelor”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Prefectul Horgea: Să ținem boala sub control!

„Toate măsurile dispuse în cadrul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, precum și toate activitățile instituțiilor cu atribuții și implicate în efortul de a opri răspândirea virusului pestei porcine africane au făcut obiectul unor informări zilnice transmise domnului viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministru al Afacerilor Interne, interimar, Mihai Fifor. Colaborăm strâns la nivelul Județului Arad pentru oprirea răspândirii virusului și ne bucurăm de tot sprijinul Guvernului României, materializat și astăzi prin prezența la Arad a domnului Secretar de stat Alexandru Valentin Țachianu căruia îi mulțumesc pentru ajutorul acordat. În acest moment, în județul Arad am izolat toate focarele și continuăm eforturile pentru limitarea răspândirii și eradicarea virusului. Rog populația afectată să înțeleagă că avem de a face cu o boală sută la sută mortală pentru porci, ce se transmite foarte ușor și care s-a răspândit în mai multe țări. Este foarte important să ținem sub control virusul și să-l eradicăm, pentru a nu pune în pericol aprovizionarea cu hrană, marile exploatații și locurile de muncă pe care acestea le oferă”, a declarat Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !