Peste 2.000 de porci ucişi preventiv din cauza pestei

De M.B.
9Comentarii
Peste 2.000 de porci ucişi preventiv din cauza pestei
© Imagine de la sacrificarea porcilor demestici, la Nădab Foto: V.O.
Numărul focarelor s-a dublat în ultimele două săptămâni, dar autorităţile speră că până la finele lunii septembrie vor începe să declare stinse o parte dintre focare.

Arad. Sacrificarea preventivă a porcilor din gospodării continuă în ritm alert în localităţile Nădab şi Cintei, unde toate suinele vor avea această soartă, pentru a se opri răspândirea virusului pestei porcine africane. Autorităţile au de ce să îşi facă griji, pentru că în ultimele două săptămâni numărul focarelor confirmate în judeţ s-a dublat! În acest moment, sunt afectate şapte localităţi, cu 23 de focare confirmate în godspodării, la care se adaugă cele de pe fondurile de vânătoare.

2.000 de porci ucişi

Pesta africană afectează localităţile Sânpetru German (cinci focare), Zădăreni (un focar), Felnac (două), Cintei (şase), Pecica (unu), Nădab (şapte) şi Ţipari (un focar). În total, până marţi au fost ucişi peste 2.000 de porci domestici, mai mult de jumătate provenind din localităţile Nădab şi Cintei, unde s-a luat decizia sacrificării tuturor suinelor din gospodării.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud, ne-a declarat că la Cintei şi Nădab încă este în derulare uciderea preventivă a porcilor, acţiune care se va încheia în această săptămână.

“Sperăm că măsurile radicale luate vor opri răspândirea virusului în judeţ, mai ales că în ultima săptămână nu am mai avut niciun caz confirmat. Ne dorim ca primele focare apărute să fie declarate stinse la sfârşitul acestei luni”, a spus Agud.

Mistreţi lichidaţi

La cele 23 de focare confirmate în gospodării se adaugă unele apărute la mistreţi de pe fondurile de vânătoare Ceala şi Sânpetru German. Referitor la acestea, şeful DSVSA a declarat că până în prezent au fost lichidaţi 42 de mistreţi din efectivul estimat de 140 de capete din zona Sânpetru German, de unde a pornit răspândirea virusului. În cazul fondului de vânătoare Ceala, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Arad, Nicu Deme, spune că s-a reuşit lichidarea a două treimi din efectivul estimat de 125 de capete de mistreţi, dar vânătorii îşi continuă misiunea.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor