Picnic în afara legii, la Arad, de 1 Mai

De M.B.
16Comentarii
Picnic în afara legii, la Arad, de 1 Mai
© 1 Mai la grătare, dar în afara legii Foto:; M.B.
La cinci ani de la apariția Legii picnicului, nicio amenajare care să îndeplinească toate condițiile de autorizare nu s-a făcut în județul Arad.

Legea privind desfășurarea activității de picnic a apărut în 2012 și stabilește amenzi de până la 5.000 de lei pentru ieșirile la iarbă verde cu grătare în alte zone decât cele special amenajate. Cu toate acestea, în cei cinci ani scurși de la intrarea în vigoare a legii, autoritățile locale au făcut doar promisiuni că vor investi în amenajarea unor locuri pentru picnic. Nicio primărie din județ nu a reglementat zone pentru astfel de activități de recreere. Dar asta nu înseamnă că arădenii nu vor ieși de 1 Mai în aceleași locuri tradiționale, din păduri sau de lângă cursurile de apă, cum sunt Pădurea Ceala, Valea Cladovei, Lacul Ghioroc, Pădurea Vladimirescu şi puncte din zonele turistice Moneasa şi Dezna.

Pentru a se putea face amenajări, consiliile locale ar trebui să aprobe hotărâri prin care zonele vizate să primească destinație de spațiu pentru picnic, însă nu a fost emisă nicio hotărâre de acest fel, conform reprezentanților Gărzii de Mediu. Aceste spații trebuie să fie îngrădite și marcate, trebuie să aibă grătare, acces la apă și locuri de depozitare a gunoiului.

Amenajări de acest fel au fost făcute, în ultimii ani, doar în Parcul Natural Lunca Mureșului (PNLM), respectiv în Pădurea Ceala, unde în mod tradițional arădenii ies la picnic de 1 Mai și la sfârșit de săptămână. Micile investiții au fost făcute din necesitate, la cererea turiștilor, nu în cadrul prevederilor Legii picnicului, astfel că nu se respectă toate normativele. ”Potrivit acestei legi, primăriile sunt cele care au responsabilitatea de a amenaja locurile pentru picnic. Noi am instalat grătare, mese cu bănci și containere în locurile cele mai frecventate din Pădurea Ceala ca o necesitate”, ne-a spus directorul Administrației PNLM, Paul Hac.

Filmați și amendați

Anul acesta, cei care merg în Pădurea Ceala trebuie să fie mult mai atenți la curățenia pe care o lasă în urmă. Au fost instalate camere de supraveghere în locurile cele mai frecventate, iar cei care ”uită” gunoaie vor fi identificați și amendați. Chiar zilele trecute, patru tineri care au petrecut în zona centrului de vizitare au fost filmați lăsând mizerie. Imaginile au fost trimise Poliției Locale, alături de o plângere, iar tinerii ar putea fi identificați după numărul de înmatriculare al mașinii.

Taguri: , ,


16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor