Piețele din Arad, cele mai ieftine din țară!

De Dan Lazar
10Comentarii
Piețele din Arad, cele mai ieftine din țară!
Conform Institutului Naţional de Statistică, pentru un coş de produse cumpărate exclusiv din piețele agroalimentare, o familie din municipiul Arad a cheltuit, la începutul acestui an, 156 de lei, cel mai puțin din întreaga țară!

Aradul are câteva piețe agroalimentare renumite, de unde gospodinele își pot procura legume sau fructe proaspete, aduse fie din localitățile situate în apropierea municipiului, fie din alte zone ale țării sau chiar de peste graniță. Piața „Mihai Viteazul” (Piața Mică așa cum este cunoscută de arădeni), Piața Catedralei (Piața Mare – căreia însă autoritățile locale i-au pus gând rău), Piața „Mioriței” (din cartierul Micălaca), Piaţa „Fortuna” sau, mai nou, Piața Obor, sunt locurile preferate pentru cumpărături de arădenii ce se pot considera norocoși având – cel puțin în acest început de an – cele mai scăzute prețuri din țară. Astfel, conform INS, în cazul unui coş de produse pentru o familie, care să cuprindă 8 kg de cartofi, 1 kg de fasole, 1 kg de ceapă, 0,5 kg de usturoi, 2 kg de morcovi, 4 kg de mere, 15 l de lapte, 1 kg de brânză de oaie, 80 de ouă şi 1 kg de miere, cel mai mult ar plăti, dacă s-ar aproviziona exclusiv din pieţe, locuitorii din Suceava (242 lei) şi cel mai puţin cei din Arad (156 lei).
Raportul statistic prezintă preţurile medii practicate în pieţele agro-alimentare din Bucureşti şi din capitalele de judeţ, Aradul remarcându-se la „capitolele”: ouă (0,50 lei – cele mai ieftine din România, la polul opus fiind Bacăul, cu 1,43 lei/unitate); lapte (2,25 lei – pe locul secund, după Baia Mare – 2 lei – cel mai scump fiind în pieţele din Craiova – 3,50 lei); miere de albine (16,75 lei/kg, conform datelor INS; un kg costă cel mai mult în Timişoara, 35,67 lei, și Bistriţa, 35 lei) sau mere (3,69 lei/kg – pe locul doi în partea nedorită a ierarhiei, după consumatorii din Constanţa – 4,60 lei-, în timp ce preţurile cele mai mici erau în pieţele din Vaslui – 1,66 lei -, Slatina – 1,79 lei – şi Zalău – 2 lei -).
Diferenţele mari de preţuri între pieţele din judeţele din ţară sunt explicate prin mai mulţi factori, în principal prin puterea intermediarilor şi originea produselor.

Alte prețuri

La început de 2017, arădenii au scos, în medie, din buzunare: 1,45 lei pentru un kg de cartofi; 8,25 lei / kg fasole uscată; 2 lei / ceapă; 14,69 lei / kg usturoi; 2,25 lei / kg morcovi; 17 lei / kg brânză din lapte de oaie.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor