Pistele de biciclişti n-au trecere nici la consultare

De Valentin Goran
6Comentarii
Pistele de biciclişti n-au trecere nici la consultare
© Se stabilesc regulile pentru bicicliști FOTO: V.G.
Doar două persoane au venit la consultarea aproape secretă pe tema regulamentului pentru biciclete.

O consultare la secret? De nişă? Doar pentru experţi? Este vorba de consultarea de marți, 2 august, la care au fost prezenți doar doi arădeni. „Doar doi arădeni au răspuns invitației Primăriei Arad de a lua parte la consultarea publică de marți, 2 august, desfășurată în sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad, privind Regulamentul pentru utilizarea pistelor de biciclete în municipiul Arad”, este anunțul postat miercuri pe pagina de facebook a Poliției Locale Arad.

Foarte curios este, însă, faptul că pe site-ul Primăriei Arad nu este anunțată defel această consultare. În presa locală nu a apărut niciun anunț de acest gen, pentru că nu s-a primit nici o informare pe temă. I-am interpelat pe reperezentanții Primăriei Arad care ne-au spus că au fost consultați reprezentanții comunităților de bicicliști, încă de la începutul primăverii, iar cu aceştia s-a lucrat la acest draft care va deveni regulament în cele din urmă. Să nu-i fi interesat finalul operei pe bicicliştii arădeni, deşi e evident actul îi vizează direct? Poate că nu, şi asta e trist. Poate că anunţul a fost ţinut la dospit şi nu a mai ajuns ca informaţie la cine trebuia.

Rămâne doar de văzut dacă arădenii de rând care circulă pe bicicletă vor fi interesaţi de regulamentul ce le va fi impus. „Vom anunța din timp când va avea loc următoarea dezbatere publică, momentan nu avem o dată”, ne-a asigurat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Confirmarea invitaţiei la consultare făcute de Primărie către comunităţile de biciclişti vine de la reprezentanții Asociației Bicicliștilor Amatori – ABA, care au precizat: „Am știut de această consultare, dar nu am avut cum să plecăm de la serviciu”.

Nu ne rămâne decât să sperăm că părerea lor, a comunităţii biciciştilor şi a oamenilor care aleg să circule pe bicicletă fără a se afilia unui ONG sau vreunei comunităţi de gen, va conta în cadrul dezbaterii publice viitoare pe tema regulamentului final şi că atunci chiar îşi vor spune părerea clar şi răspicat cei care aleg să circule cu bicicleta. Pentru că altfel va fi cu adevărat prea târziu pentru ei şi vehiculelor lor cu două roţi. Şi pentru că altfel plânsetele şi criticile de la colţul străzii nu îi vor mai îmnuia decât pe partenerii de dialog stradal.

Recepția lucrării, o telenovelă

Revenind la telenovela pistelor pentru bicicliști, pornită în noiembrie 2013, şi a cărui final trebuia să fie în decembrie 2015, aceasta îşi va mai scrie încă multe episoade. Reprezentanții Palatului Administrativ nu ne mai furniizează acum nici măcar un termen general al recepției lucrărilor.

Până la acel moment, Poliția Locală Arad nu poate da amenzi niciunui șofer ce blochează pista. Când îşi va intra în drepturi, pista haotică din oraş, atunci oprirea pe pistă se va sancţiona cu două sau trei puncte de amendă (105 lei punctul de amendă), plus două puncte de penalizare pentru șofer, în timp ce staționarea cu patru sau cinci puncte de amendă, plus trei puncte de penalizare. Iar șoferii vor scoate din buzunar între 210 lei și 525 lei.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor