Pledoarie pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri prin…UNIRE

De Simion Todoca
1Comentariu
Pledoarie pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri prin…UNIRE
„Cum altfel am putea vorbi despre sărbătorirea Centenarului Marii Uniri decât prin unirea Republicii Moldova cu țara?” Am citat aproximativ din spusele lui Vlad Bilețchi, unionist trup și suflet, președintele Asociației „Unirea” din Chișinău, la dezbaterea organizată, vineri, de către CLC Arad, alături de Inițiativa Timișoara.

Dezbatere care a avut ca temă viabilitatea proiectului unirii Republicii Moldova cu România, în contextul Centenarului Marii Uniri.Invitații de marcă ai lui Dan Artimon, președintele CLC Arad și ai lui Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, au fost George Simion – Platforma Unionistă Acţiunea 2012 și Vlad Bilețchi . De la Arad au răspuns „prezent” mai multe personalități, membri sau nemembri ai CLC. Nu nominalizăm, pentru că au fost mulți și la fel de importanți pentru urbea noastră, dar merită să spunem că a fost un singur om politic, Florin Galiș, președintele ALDE Arad. Ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva a avut dreptate George Simion, care a spus că, deși, statistic, în România există 75% favorabilitate unirii Republicii Moldova cu România, clasa politică preferă să se vorbească doar la modul aluziv și, de preferință, cât mai puțin despre aceasta. Cât despre frații noștri de peste Prut, a explicat Vlad Bilețchi: există un nucleu dur de 20% care nu acceptă altceva decât unirea, pentru că acei români trăiesc cu România în suflet, dar și 12-13% care doresc unirea doar pentru că sunt proeuropeni și cred că aceasta este cea mai rapidă și sigură cale de intrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Din păcate, o spune tot el, politicienii doar agită steagul unirii, pentru a obține voturi, ca apoi, după ce s-au instalat în fotolii călduțe și comode, să-și trădeze electoratul.Nici nu s-ar putea altfel, pentru că unirea cu România ar însemna să-și piardă imensele privilegii pe care le au ca demnitari ai uni stat. Care, de fapt, spune George Simion, este unul fals și, mai ales, nesustenabil, singura soluție fiind întoarcerea „acasă”.Iar pentru ca această întoarcere să fie posibilă, adaugă el, statul român este cel care ar trebui să ia măsuri, nu explicit unioniste, dar cu efecte benefice, cum ar fi interconectarea sistemelor energetice, pentru a contracara șantajul Rusiei și pătrunderea mijloacelor de comunicare românești, pentru combaterea propagandei rusești, conform căreia dacă vin românii aceștia îi vor face pe moldoveni sclavii lor, pentru că românii nu sunt decât niște țigani care mănâncă copii și îi răstignesc pe cei cei care vor să fie moldoveni și nu români. Dincolo de toate acestea, rămâne întrebarea, nerostită, dar sugerată de către unii dintre participanți: dacă Rusia încurajează unirea Republicii Moldova cu România, nu cumva o face pentru a răpi definitiv Transnistria? Iar dacă Ungaria spune că este dreptul României, nu cumva dorește crearea unui precedent?”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor