Pod rutier peste Mureş pentru ştrand

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
15Comentarii
Pod rutier peste Mureş pentru ştrand
© FOTO: V. GORAN
Una dintre propunerile din PUZ-ul care vizează extinderea ştrandului vorbeşte de realizarea unui pod rutier peste Mureş din dreptul străzii Praporgescu.

Noutăţi care mai de care în studiul privind extinderea Ştrandului Neptun, care va fi supus consultării publice miercuri, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad. Printre propunerile făcute de proiectant se numără realizarea unui pod rutier care să facă legătura între oraş şi ştrand. Mai degrabă, aşa cum este menţionat obiectivul în proiect, la capitolul „Circulaţia auto şi pietonală, parcaje auto”, se propune „realizarea unui pod rutier în zona străzii G-ral Praporgescu, la limita estică a zonei studiate” pentru reducerea presiunii actuale asupra căilor de circulaţie auto existente, respectiv podul Decebal şi relaţia Subcetate.

De ce se propune un astfel de pod aici? Pentru că zona situată peste Mureş de Praporgescu, după zona bazinelor, este cea în care se propune realizarea de diferite obiective de loisir: un centru spa, câteva plaje etc. Iar podul – „acces auto şi pietonal suplimentar ar permite relaţionarea zonelor estice, nord-estice ale oraşului cu obiectivele propuse, ar evita supraaglomerarea căilor de circulaţie din centrul oraşului şi ar permite configurarea unor zone suplimentare pentru parcarea autoturismelor în zonă, aspect extrem de important datorită imposibilităţii rezolvării acestora în număr mare în pachete compacte, suplimentar celor existente în imediata vecinătate a accesului adiacent podului Decebal”.

Pe lângă pod, ca atare, proiectantul propune şi parcaje auto, sau mai exact o zonă compactă de mare capacitate în apropierea punctului de acces estic (podul rutier propus) pe amprenta digului de pământ propus, plus realizarea de zone punctuale de parcare care să deservească în funcţie de necesităţi, pe viitor, zone funcţionale ale ştrandului sau obiective.

Se vorbeşte în PUZ şi de pistele de biciclete care vor continua de-a lungul malului stâng al Mureşului, între podul rutier nou propus şi podul Decebal şi pe lungimea digului de pământ existent şi continuare dig de pământ propus adiacent şanţului exterior al cetăţii.

Ale propuneri interesante se regăsesc şi ele în proiect, iar cum ştrandul e un subiect fierbinte la orice oră, dar mai ales când se apropie vara, vom reveni asupra fiecăreia dintre ele.

Ar trebui menţionat faptul că propunerile din PUZ-ul actual au fost deja criticate. S-au ridicat deja voci care să acuze intenţia primăriei de a demola căsuţele de pe ştrand (un subiect asupra căruia vom reveni mâine). Noul pod propus a atras şi el critici. Nu mai departe de luni, consilierul local Marin Lupaş s-a arătat indignat de noul obiectiv schiţat. Lupaş consideră că realizarea proiectului în forma propusă este un nou atentat la Malul Mureşului. „Vreau să întreb cum se poate realiza un astfel de pod, cu circulaţie auto, fără să afecteze grav ştrandul? Un astfel de pod se poate realiza fie traversând parcul, fie peste parc. Ambele variante îmi par inacceptabile. (…) Cred că o pasarelă pietonală este binevenită, dar accesul auto este un atentat la Malul Mureşului, o sursă de poluare”.

După indicarea altor nemulţumiri legat de proiect, Lupaş i-a invitat pe arădeni să vină în număr cât mai mare la consultare. “Toate acestea sunt teme incitante pe care cred că arădenii trebuie să le privească foarte atent şi, dacă este cazul, să ia atitudine pentru a salva Malul Mureşului! Consultarea publică pe această temă este miercuri de la ora 15, la Primăria Arad, sala Ferdinand. Cred că arădenii interesaţi ar trebui să participe”. Şi noi suntem de părere că acesta e momentul în care, dacă arădenii au ceva de spus, ar trebui să spună şi nu atunci când va fi prea târziu, adică după ce planurile vor fi deja votate.

Consultarea

Miercuri, 9 martie 2016, începând de la ora 15.00, Sala Ferdinand a Palatului Administrativ va găzdui consultarea publică asupra propunerilor preliminare privind documentația Planului Urbanistic Zonal „Dezvoltare Ștrand Neptun din Municipiul Arad”. Alături de reprezentanții municipalității, la dezbatere vor fi prezenți proiectanții care au elaborat documentația, SC Arh-Design SRL.

Documentația poate fi consultată în perioada 1-15 martie 2016 la Serviciul Dezvoltare Urbană și Protejare Monumente din cadrul Primăriei Municipiului Arad.

Taguri: , , , , ,


15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor