Poliția a pus ochii pe aurolac

De Valentin Goran
11Comentarii
Poliția a pus ochii pe aurolac
De la începutul lui 2019, în municipiu s-au vândut 114 litri de aurolac. Zeci de oameni ai străzii trag din pungă zi de zi. Poliția Locală Arad a început o campanie pentru a stopa fenomenul.

Arad. Polițiștii locali din cadrul biroului activitate și control comercial au făcut verificări la 15 puncte de lucru care comercializează produsul „Bronz Argintiu” (utilizat şi ca drog ieftin, cunoscut sub denumirea de „aurolac”). În urma verificărilor, s-a constatat faptul că de la începutul anului 2019, la unitățile verificate, exista o cantitate totală de 150 litri, din care s-au comercializat 114 litri până în prezent. Cantitățile cele mai semnificative s-au comercializat în zona centrală și pe principalele bulevarde din cartierele municipiului (Aurel Vlaicu, Micălaca, Aradul Nou).

În ce zone se consumă aurolac

Arealele unde polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Circulație au constatat frecvent consumul acestei substanțe sunt în apropierea Piețelor Gării şi Avram Iancu, la Boul Roșu, în Micălaca, pe Calea 6 Vânători și Calea Aurel Vlaicu. Astfel de produse sunt accesibile, prețul de vânzare variind între 3 și 5 lei pentru dozele mici. Sunt și ușor de ascuns. În plus, sunt unele dintre cele mai folosite substanțe în scop abuziv („droguri sociale” pentru categoriile paupere de populație).

Mulţi tineri inhalează vapori din aceste surse, în căutarea unei scurte stări „de bine” (de fapt intoxicație), fără să fie conștienți de consecințele grave ale acestora asupra sănătății. În realitate, intervalul de timp în care „aurolacul” produce distrugeri ireversibile și chiar decesul consumatorilor frecvenți variază între doi și câțiva ani. Abuzul de substanțe inhalante achiziționate din magazinele de metalo-chimice este indisolubil legat de fenomenul copiilor străzii. Mai mult, pericolul pe care îl reprezintă unele produse casnice obișnuite, care conțin solvenți volatili sau aerosoli, este ignorat de foarte mulţi. Vânzarea acestor produse minorilor este interzisă, dar, până în prezent, nu s-a semnalat vreun caz de încălcare a legii de către vânzători, cu toate că un copil poate cumpăra, în prezent, aceste produse în Arad.

Bani din aurolac
Cei care cumpără aurolac de la magazin nu o fac doar pentru consum propriu. Sunt oameni ai străzii… întreprinzători care fac mici afaceri cu bronz argintiu. Pe „piaţa liberă”, o sticluță de aurolac cumpărată cu 3,5 lei se vinde mai departe cu 10 lei, iar un boschetar descurcăreţ vinde aproximativ șase sticluțe pe zi. Profitul zilnic este de 40 de lei.

Vor să stopeze fenomenul

„Vom demara acțiuni de contracarare a fenomenului în teren, iar PMA va începe procedura de prevenție printr-o campanie de informare a tinerilor, părinților, profesorilor, a reprezentanților media şi a vânzătorilor de substanțe volatile. De asemenea, Direcția Generală Poliția Locală Arad are în vedere fundamentarea unei hotărâri de consiliu local care să permită monitorizarea comercializării substanțelor chimice de uz industrial din categoria celor folosite frecvent pentru inducerea efectelor halucinogene”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Arad.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor