Poliţiştii de frontieră acuzaţi de trafic de migranţi, puşi sub control judiciar

De Ioana Costas
9Comentarii
Poliţiştii de frontieră acuzaţi de trafic de migranţi, puşi sub control judiciar
© foto: Arhivă tion.ro
În urma audierilor de joi, de la sediul DIICOT Timişoara, procurorii au decis ca subcomisarul Sergiu Mârza şi fostul agent Traian Ciul să fie cercetaţi penal în stare de libertate, împotriva celor doi magistraţii luând măsura controlului judiciar.

În timp ce cei doi au fost puşi sub control judiciar, ofiţerul DGA de la Serviciul Judeţean Arad, cel care a închiriat o casă unuia dintre membrii reţelei – aceştia adăpostind migranţi în imobil – a dat declaraţii, iar apoi a fost lăsat să plece fără să fie pus sub acuzare. Procurorii DIICOT susţin că membrii grupării luau de la fiecare migrant între 5.000 şi 7.000 de euro.

DIICOT Timişoara a precizat într-un comunicat de presă că „în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2011, suspecta SR, împreună cu suspecții KA, DR, MFI, s-au constituit într-un grup infracţional organizat la care au aderat pe parcurs și suspecții TDC, CDR, MS, MS și CDR, având ca scop racolarea, cazarea, transportul și călăuzirea în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a mai multor cetăţeni străini originari din Orientul Mijlociu și Asia. Reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă și cetățeni români, acționa pe relația Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuții precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 – 7.000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera”.

Direcţionaţi către Arad

Migranții erau direcționați către municipiul Arad, unde erau preluați de către membrii grupării și cazați temporar într-un imobil situat la intrarea în oraș, spun procurorii DIICOT Timişoara. Potrivit acestora, ulterior „după stabilirea detaliilor și însușirea de către migranți a modalității de tranzitare a frontierei, locațiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei etc., membrii grupării îi transportau pe migranți, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locații anterior studiate, unde erau debarcați, migranții urmând să tranziteze frontiera pedestru. De asemenea, la rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor și îi preluau pe migranți de pe teritoriul Ungariei, din locații prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europa”.

Sprijin de la doi oameni ai legii

În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au descoperit faptul că activitatea grupului infracțional „a fost sprijinită de către cadrele poliției de frontieră C.T.D., ofiţer la Poliţia de Frontieră Arad – Biroul de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere și M.S., fost subofițer în cadrul aceleiași instituții, care au facilitat activitatea de trafic de migranți. Suspecţii aveau rolul de a supraveghea operațiunile de îmbarcare a migranților în autoturisme, de la locația unde erau adăpostiți în municipiul Arad, și de a asigura traseul către frontieră, cu rol de antemergători, pentru a evita depistarea în trafic a autoturismelor cu migranți la un eventual control inopinat”.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor