Polițistul Fabian Ciucu, achitat la Înalta Curte de Casație și Justiție

De Ioana Costas
Reactualizat la:
18Comentarii
Polițistul Fabian Ciucu, achitat la Înalta Curte de Casație și Justiție
Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad l-a trimis în judecată pe polițist pentru că ar fi desfășurat „operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de polițist, în sensul că s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăți comerciale ce aparține soției acestuia, obținând o serie de foloase”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au cerut și arestarea preventivă a polițistului sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Arad a respins propunerea procurorilor, dispunând în schimb luarea măsurii preventive a controlului judiciar în ceea ce-l privește pe polițist.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad l-a trimis în judecată pe agentul de poliție judiciară, iar instanța – Judecătoria Arad – a decis achitarea lui. Însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a declarat apel la sentinţa instanţei arădene, iar Curtea de Apel Timişoara a decis să „admită apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Arad”. Judecătorii Curții de Apel Timișoara l-au condamnat pe omul legii la trei ani de închisoare cu suspendare și i-a interzis acestuia dreptul de a mai profesa ca polițist.
Dosarul lui Fabian Ciucu a mers mai departe. Avocatul acestuia, Roxana Momeu, a adus cauza pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a formulat recurs în casație – o cale extraordinară de atac – împotriva deciziei penale pronunțată de Curtea de Apel Timișoara. După mai multe termene, marți, 27 martie, judecătorii au decis achitarea polițistului deoarece fapta de care a fost acuzat nu este prevăzută de legea penală, urmând de asemenea ca omul legii să fie repus în drepturi, fapt confirmat și de avocatul agentului de poliție judiciară.
Soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost confirmată și de avocatul polițistului, Roxana Momeu. În soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție se arată că „admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Ciucu Fabian împotriva deciziei penale nr. 1266/A din data de 20 octombrie 2016 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia penală, pronunţată în dosarul nr. 10631/55/2015. Casează decizia atacată şi, în temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală rap. la art. 17 alin. 2 Cod procedură penală, combinat cu art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Ciucu Fabian Ioan, pentru infracţiunea prevăzută de art.12 lit. a teza I din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal”.18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor