Pomana porcului la Pecica

De V.O.
6Comentarii
Pomana porcului la Pecica
© FOTO: Vasile Obșitoș
Festin culinar în judeţul Arad, unde, duminică a avut loc un concurs internaţional de mezeluri, sau, mai exact, pomana porcului.

PECICA. Șapte porci de 100-120 kg fiecare au fost sacrificați la prima oră a zilei, iar zeci de măcelari pricepuţi din Arad, Serbia şi Ungaria s-au pus să prepare cârnaţi, caltaboşi şi jumări, care de care mai gustoase. În final, câteva sute de porţii de mâncare au putut fi gustate gratuit. Concursul de preparare a produselor tradiționale are loc în oraşul Pecica și a început în cadrul unui proiect transfrontalier, devenind un obicei pentru promovarea tradiției gastronomice. Câteva zeci de măcelari din 12 echipe din România, Serbia şi Ungaria au intrat în concurs. Concursul organizat de către Primăria oraşului Pecica a ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Juriul a desemnat cele mai bune produse. Concursul are loc înainte de Crăciun pentru că organizatorii spun că vor să se bucure de eveniment şi cei care ţin postul Crăciunului. În vestul ţării, pomana porcului sau proaspăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tata în fiu. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria. Concursul s-a încheiat cu o mare petrecere care a ţinut până luni dimineaţă. Toate produsele din concurs au putut fi gustate gratuit de către vizitatori, fiind pregătite 600 de porţii de mâncare.



6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor