Poştaşii „plâng” după concediu

De Alin Gherasim
1Comentariu
Poştaşii „plâng” după concediu
© Poştaşii au cam uitat cum e în concediu FOTO: JA
Codul Muncii face ca poştaşii arădeni să nu poată să se bucure de concediul de odihnă, de dreptul lor.

Situaţie fără precedent printre poştaşi, în special printre cei din mediul rural: nu pot intra în concediu legal. Motivul? Personalul insuficient şi o precizare din Codul Muncii, precizare care spune că nu pot fi făcute angajări pe perioadă determinată. Situaţia ne-a fost expusă de preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Arad, Ilie Tripa. Acesta ne explică faptul că sunt cazuri în care poştaşii nu şi-au mai luat concediu de odihnă din anul 2013. „Codul Muncii nu permite să se facă angajări pe perioadă determinată. Acest lucru, coroborat cu personalul puţin, face ca poştaşii din mediul rural să nu îşi mai poată lua concediul de odihnă”, a declarat Tripa. Acesta ne-a relatat şi modul în care poştaşii îşi luau concediu până anii trecuţi: „timp de o lună de zile, cât poştaşul era în concediu de odihnă, locul lui era luat de o persoană care era angajată doar pentru o lună de zile. Din păcate, codul muncii nu ne mai lasă să facem angajări pe perioadă determinată. Aşa că, în localităţile în care există doar un poştaş, acesta nu mai are cum să îşi ia concediu”, ne-a explicat Tripa. Potrivit liderului de sindicat, s-au mai încercat diferite variante, dar care nu au prea dat roade. „La un moment dat, s-a încercat varianta în care poştaşul să îşi ia concediu câte trei zile pe lună, în perioadele în care nu era foarte mult de lucru, nu trebuiau duse pensiile. Dar nu este o variantă viabilă”, spune Tripa.

Întâlnire la Prefectură

Ilie Tripa a cerut şi ajutorul autorităţilor pentru identificarea unei soluţii. „În cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc joi (n.r. 3 martie) la Prefectură, am solicitat ajutorul prefectului. Am explicat situaţia şi am identificat şi rezolvarea: modificarea Codului Muncii. Nu vorbim despre o modificare substanţială, ci doar despre introducerea unui articol care să menţioneze că se pot face angajări pe perioadă determinată pentru ca poştaşii să îşi poată lua concediul de odihnă. Prefectul a luat cunoştinţă de cererile noastre şi a spus că le va trimite către Guvern, care ar putea să intervină în modificarea Codului Muncii”, a spus Ilie Tripa.

Posibile mişcări

Situaţia este pe care să explodeze. Pentru că, spune liderul sindical, dacă nu se va găsi o soluţie, putem vorbi despre mişcări sindicale. Adică despre posibile proteste sau greve. „Într-adevăr, dacă nu se va găsi o soluţie, există riscul să înceapă mişcări sindicale în reţeaua poştală”, a anunţat Tripa.

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor