Poștașii, uitați în mizerie și nepăsare

De C.C.
42Comentarii
Poștașii, uitați în mizerie și nepăsare
© FOTO: Cristian Cotuna
Condițiile de lucru – greu de imaginat – din Poșta Română au făcut ca poștașii să își strige durerea sub forma unui protest.

Poștașii din toată țara au oprit, spontan, astăzi, lucrul și nu au mai ieșit pe teren, spre disperarea pensionarilor. Agenții Poștei Române sunt nemulțumiți de faptul că nu le-au fost mărite salariile, deși au cerut doar 100 de lei, dar și de faptul că lucrează în condiții mizere. Pe lângă faptul că cerința lor nu a fost avizată de conducere, de departe cea mai mare problemă o constituie mizeria și frigul în care angajații sunt obligați să presteze orele de muncă. „Dăm cu apă, să spălăm, că nici femeie de serviciu nu avem, asta este, trebuie să facem curățenie altfel ne mănâncă rîia aici. Dacă ar veni Sanepidul, ne-ar închide imediat. Altfel nu îi interesează pe șefii noștri, numai salariul îi interesează!”, se destăinuie unul dintre angajații Poștei Române din Arad.

Condiții de lucru, greu de suportat

Un alt poștaș arădean ne spune despre condițiile de lucru inumane. „Este jalnic în ce condiții lucrăm. Ne-au pus placaj la picioare, dar și așa ne e rece. Sunt șobolani mari în pivniță și gongi, iar dimineața sunt urme de șobolani pe mese. Nu ne cumpără nici măcar un neon, îl ducem noi de acasă, uitați, dacă puteți să vedeți la lumina asta. Când bate vântul zici că ești afară, geamurile sunt bătute în cuie, este inadmisibil aşa ceva”, se plânge poștașul. Dar plângerile poștașilor nu se termină aici. Iată ce ne dezvăluie un al treilea poștaș supărat: „Asta este toaleta în 2016, la Poșta Română! Uitați, aici, pe acolo merg șobolanii, uitați, aici, cu furtunul, nu avem femeie de serviciu, dăm drumul la apă și spălăm urina, suntem 70 de poștași și avem o cabină. Alta este închisă de vreo 18 ani și nu o deschide nimeni. Avem șobolani și mizerie, nu vor să ne dea nici măcar 100 de lei! Și Ceușescu ne dădea 100 de lei, aștia nici atât nu vor să ne dea la salariu. Nu se poate! Unele oficii sunt precum un grajd de animale, noi nu putem așa, astea sunt condiții de lucru? Nu putem să muncim aici, iarna murim de frig, iar vara de cald. Spațiul este foarte mic pentru 80 de persoane. Acum tragem un semnal de alarmă. Am oprit lucrul!”.

Au rămas fără pensii

De cealaltă parte, atât corespondența, dar mai ales pensiile nu mai ajung la oameni. Astfel, cei care au vrut să își ridice pensiile sau care au avut treabă la Poștă au aflat, consternați, că la ghișeu nu se mai lucrează. „Am vrut să îmi ridic cupoanele de pensie, că nu am fost acasă și mi-au spus că nu pot, că e protest!”, a declarat unul dintre primii pensionari care au aflat vestea. Un alt pensionar, aflat în aceiași situație spune că „așa ceva nu se poate, eu am nevoie de bani. Ce se întâmplă cu noi?”.

Dar iată ce spune conducerea

„În momentul de față se poartă negocieri. De fapt angajații sunt în protest, prezenți la serviciu, dar nu au ieșit factorii poștali cu pensiile și cu trimiterile în teritoriu. Oficiile poștale sunt deschise, dar nu pot servi publicul. Durata, nu pot să o precizez, e în funcție de negocieri. Ne cerem scuze față de public”, a declarat Dan Țoldan, directorul Poștei Române, Filiala Arad. „Ceea ce facem noi astăzi, aici, este un protest spontan datorită eșuării negocierii salariilor, pe care noi le-am cerut încă din luna mai. Ne-au tot amânat, am încercat să le aducem la cunoștință șefilor noștri din companie despre condițiile insalubre și spațiile în care muncim, care nu au mai fost igienizate de ani de zile. Lucrăm cu tehnica veche de 15 ani de zile, clienții sunt nemulțumiți, colegii își cumpără rechizite, indigo din banii proprii”, a declarat Liliana Ghiță, secretara Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Filiala Arad.

Grevă generală

În cazul în care revendicările protestatarilor nu își vor găsi urgent rezolvare, poștașii sunt deciși să intre în grevă generală.42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor