Poveste cu regizori bulgari

De Vasile Filip
Poveste cu regizori bulgari
Interviu JA: Petar Pashov, regizor de teatru în Bulgaria. Petar Pashov, împreună cu soția – Zheni Pashova – regizează, la Arad, „Jack și vrejul de fasole”.

JURNAL ARĂDEAN: Duminică veți avea, la Teatrul de Marionete Arad, premiera cu „Jack și vrejul de fasole”. Pentru început am dori să-l cunoaștem pe regizorul acestui spectacol…

PETAR PASHOV: Eu și soția mea lucrăm la un teatru de păpuși din Bulgaria (eu sunt regizor și ea este păpușăreasă). Suntem și profesori la Academia de Teatru și Film din Sofia. Avem un teatru privat în Sofia, un teatru experimental pentru tineret. Și aș preciza că studenții la regie își fac spectacolele de debut în acest teatru. Împreună cu soția am realizat multe producții teatrale dar lucrăm și separat.
După cum se vede, faceți spectacole nu numai în Bulgaria…
PETAR PASHOV: Avem foarte multe producții în toată Europa dar și în Japonia și S.U.A. Cu aceste spectacole am făcut turnee peste tot în lume.
Cum ați ajuns atât de cunoscut?
PETAR PASHOV: Așa cum se întâmplă de obicei: cineva te întâlnește la un festival, te vede și te recunoaște. Am lucrat la Pecs și cineva m-a recomandat pentru Teatrul Maghiar din Timișoara. Aici am ajuns pentru că dl. Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, a văzut spectacolul pe care l-am făcut cu timișorenii – „Amor omnia” – m-a contactat telefonic și mi-a propus să realizez, cu trupa de marionete, un spectacol experimental.

De ce ați ales „Jack și vrejul de fasole”?
PETAR PASHOV: Pentru că timpul a fost foarte scurt, am ales „Jack și vrejul de fasole”. Spectacolul era în mintea mea și din punct de vedere tehnic se putea realiza în termenul propus. Un alt motiv a fost că trupa arădeană își dorea o producție în alt stil, cu păpuși, nu cu marionete.
Cum apreciați trupa de la Marionete?
PETAR PASHOV: Îmi place foarte mult că trupa este tânără, că dorește să învețe lucruri noi și să experimenteze noi tehnici de mânuire. Am fost puțin șocat, la începutul repetițiilor, pentru că nu era nimic pregătit la scenă. Dar, până la urmă, lucrurile s-au aranjat și sper să fie o experiență plăcută pentru actori și o încântare pentru public.
Apropo de public, cum ați face o invitație la premieră?
PETAR PASHOV: Fiecare spectacol este special pentru voi. Totul se întâmplă pe scenă într-o improvizație a actorilor care vă vor spune povestea vouă, copiilor.
Veniți la premieră!
Trupa de Marionete a TCIS vă așteaptă duminică, 15 februarie, ora 11, în sala de pe str. Episcopiei, la premiera „Jack și vrejul de fasole”.
Spectacolul regizat de Zheni Pashova și Petar Pashov, într-o scenografie de Nelu Pitic, îi va avea în distribuție pe actorii: Cristian Bordaș, Izabela Moș, Lăcrimioara Szlanko, Oana Iurcu, Loredana Alexandrescu, Sorin Dorobanțu.

Foto-citat: „Sper să fie o experiență plăcută pentru actori și o încântare pentru public” (Petar Pashov)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !