Praznic la Mănăstirea Bodrog

De Vasile Filip
Praznic la Mănăstirea Bodrog
© Una dintre cele mai vizitate mănăstiri
Mănăstirea Hodoş-Bodrog se afla la 15 km. distanţă de oraşul Arad, pe cursul inferior al Mureşului.

Pentru sfârşitul acestei săptămâni, mai ales că duminică, 19 iunie, sărbătorim Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile), vă propunem un pelerinaj la una din cele mai vechi asezăminte monahale din ţara noastră, Mănăstirea Hodoş-Bodrog.

Pe lângă sfintele slujbe ce vor fi oficiate cu prilejul acestei importante sărbători creştine veţi avea prilejul să cunoaşteţi locuri de legendă, încărcate de istorie.

După o veche tradiţie locală, se spune că mănăstirea ar fi o ctitorie a credincioşilor din împrejurimi. Tradiţia mărturiseste că un taur din turma unui păstor a scos la iveală, dintr-o movilă de pământ Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinţă Mănăstirea.

Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează şi astăzi, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Prima atestare documentară despre existenţa mănăstirii o avem din anul 1177, iar informaţiile unor istorici locali vorbesc despre existenţa unor „călugări greci” (ortodocşi), la Hodoş-Bodrog, încă din sec. al XI-lea.

Tot aici veţi descoperi, în muzeul, unic în ţară, cele mai de preţ obiecte de cult, argintării, icoane vechi, manuscrise slavo-române, care s-au păstrat în timp în Mănăstirea Hodoş-Bodrog.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !