Prefectul, ghimpele din coasta liberalilor

Vineri, postat la stânga lui Gheorghe Falcă, într-un trio în care primarul ocupase centrul, senatorul Nicolae Ioţcu a folosit o conferinţă de presă pentru a-l ataca dur pe prefectul Gavril Popescu.

Senatorul democrat îl acuza pe prefect că nu cunoaşte legea, dar că se erijează în garantul acesteia (formulare nefericită, deoarece prefectul chiar este, nu trebuie să se erijeze, un garant al legii, în teritoriu, prin însăşi fişa postului). Sigur, nici nu se putea altfel, s-a trecut repede peste bruma de dispută de idei şi s-a ajuns la sintagme ironice, menite să-l îngenuncheze pe prefect.

Se pare că prefectul a greşit când a sesizat Consiliul Concurenţei că preţurile practicate în unele servicii n-ar fi corecte. Fie nu s-a adresat cui trebuie, fie problema este inatacabilă, ceea ce n-aş crede. În fine, nu asta contează. Nu suntem copii ca să credem că fondul i-a preocupat pe democraţii ieşiţi la bătaie, vineri. Chestiunea cu sesizarea n-a fost decât pretextul de-al înghesui pe prefect în colţul ringului unor dispute mai vechi. Li s-a părut, democraţilor, că este un bun prilej de-a puncta în favoarea lor, în contul unor confruntări publice trecute şi viitoare, faptul că prefectul n-ar cunoaşte legea, că s-ar comporta precum un prim-secretar (e tare, nu?!), că e cazul să facă „ciocul mic” şi să meargă în agricultură, cum îi sugerase, nu de mult, Gheorghe Falcă.

Fondul este însă altul. Gavril Popescu n-a fost niciodată un liberal care să se uite la democraţi ca la icoane. Dimpotrivă, le-a stat mereu în coaste, le-a arătat că, înainte de a fi membru al Alianţei D.A., este membru al PNL. Apoi, între Gavril Popescu şi Gheorghe Falcă n-a fost niciodată o comuniune – nici de idei, nici de interese. Cei doi au fost rivali în campania electorală şi au devenit mai mult decât rivali după aceasta. Apoi, ajuns prefect, Gavril Popescu nu s-a simţit obligat, prin contribuţia de pigment pe care liberalii au adus-o la constituirea portocaliului, să se comporte de parcă ar fi orb şi surdo-mut.

Democraţilor, care au pe mână administrarea municipiului şi a judeţului, nu le convine că Popescu şi-a luat în serios funcţia. S-au obişnuit cu un alt tip de prefect, dacă nu molâu, măcar un supus disciplinat, adică „de-al casei”, susţinător necondiţionat al „familiei”. Să ne reamintim doar cât de deranjat a fost primarul Falcă, de curând, când Prefectura a considerat ilegală Hotărârea CLM cu privire la Casarom. Or, chestiunea aceasta cu Consiliul Concurenţei, li s-a părut lor, putea servi foarte bine pentru a-l discredita pe prefect. Trec peste faptul că prefectul lucrează cu o echipă de jurişti, nu după cum îl taie capul, şi-mi exprim îndoiala că democraţilor le-a folosit atacul de vineri. Dimpotrivă, Ioţcu et co. au lăsat impresia de băieţi şmecheri, vorba lui Traian Băsescu, plini de ei, după stilul deja consacrat în PD.

T.M.

0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !