Premieră arădeană: cerșetorii, puși la muncă în folosul comunității

De Valentin Goran
Reactualizat la:
29Comentarii
Premieră arădeană: cerșetorii, puși la muncă în folosul comunității
Cerșetorii și vagabonzii care tulbură liniștea publică vor presta de acum muncă în folosul comunității. 57 de arădeni, în vizorul polițiștilor locali.

Arad. Putem spune că lupta pentru stoparea cerșetoriei, dar mai ales pentru înlăturarea oamenilor străzii ce au acaparat în ultimii ani orașul de pe Mureș, prinde contur. Dacă până acum polițiștii locali arădeni doar rupeau sute de sancțiuni pe care oameni străzii și cerșetorii nu aveau cum să le plătească, iată că de acum lucrurile se schimbă drastic… pentru ei. Cei sancționați, care cumulează peste 10 astfel de sancțiunii vor presta muncă în folosul comunității în funcție de cuantumul total al amenzilor primite. Ei vor fi trimiși la: curățarea cimitirelor, prestare de servicii într-un azil de bătrâni, repararea spitalelor, școlilor, curățarea drumurilor, măturatul străzilor etc.

Recuperarea debitelor restante

Direcția Generală Poliția Locală Arad și Direcția Venituri din cadrul Primăriei Arad a decis să acționeze pentru creșterea eficienței amenzilor contravenționale aplicate cetățenilor cu domiciliul în reședința de județ. Se are în vedere recuperarea debitelor restante provenite din procesele-verbale întocmite de polițiștii locali persoanelor care nu dețin bunuri ce ar putea fi executate silit. În aceste cazuri, Direcția Venituri va sesiza instanța de judecată pentru a dispune înlocuirea amenzii contravenționale cu prestarea muncii în folosul comunității, direct proporțională cu suma datorată.

De la 10 amenzi, la muncă!

Într-o primă etapă, vor fi acționate în instanță persoanele insolvabile care au cumulat mai mult de 10 amenzi determinate de contravenții prevăzute în Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. O mare parte dintre aceste amenzi au fost aplicate pentru apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte.

57 de arădeni, în vizorul polițiștilor

În ultimii ani, s-a procedat la solicitarea înlocuirii, de către instanțele de judecată, a amenzii contravenționale cu prestarea unei munci în folosul comunității pentru un număr de 57 arădeni, amenzi date majoritatea pentru cerșetorie, vagabondaj, tulburarea liniștii publice. Noua pedeapsa, munca neremunerată în folosul comunității, urmează să se execute astfel: curățare a cimitirelor, prestare de servicii într-un azil de bătrâni, repararea spitalelor, școlilor, curățarea drumurilor, măturatul străzilor, etc.

Măsuri pentru cei veniți din țară

În cazul cetățenilor români care au primit astfel de amenzi, dar au domiciliul în alte localități, această măsură ar trebui pusă în practică de administrațiile respective, fapt ce limitează semnificativ posibilitatea Primăriei Arad de a gestiona prin executare silită problema oamenilor străzii și a cerșetorilor. Aproximativ 27% din sancțiunile aplicate conform Legii 61/1991 de polițiștii locali arădeni au vizat persoane ce aveau domiciliul în alte localități din județ, iar 35% din contravenții au fost săvârșite de persoane cu domiciliul în alte județe.

Direcția Generală Poliția Locală Arad se adresează acestei categorii de contravenienți prin alte tipuri de măsuri decât executarea silită precum: amendarea proprietarilor care permit sau facilitează instalarea lor în Municipiul Arad; solicitarea sistematică a sprijinului partenerilor din DAS, DGASPC, DPS, IPJ, IJJ, ITM etc. pentru documentarea și argumentarea aspectelor ce atrag competența unor instituții ce funcționează în zona de domiciliu a persoanelor care săvârșesc în mod repetat contravenții pe teritoriul administrativ al municipiului Arad. Se are în vedere, astfel, crearea premiselor pentru revenirea contravenienților în localitățile de domiciliu; susținerea și implementarea, ulterioară, a unei HCLM care să permită confiscarea bunurilor obținute ca urmare a săvârșirii contravențiilor prevăzute în Legea 61/1991.

Pentru siguranța arădenilor

„Materializarea efectelor cumulate ale acestor demersuri ale administrației nu va surveni în doar câteva săptămâni, însă, prin alocarea unor resurse logistice, umane și procedurale adecvate, prezența oamenilor străzii și a contravenienților la Legea 61/1991 în principalele zone populate ale municipiului poate fi redusă semnificativ, în următoarele luni”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Arad.29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor