Premiera in imobiliare: preturile apartamentelor sunt mai scumpe decat anul trecut. Unde se situeaza Clujul

Reactualizat la:
Premiera in imobiliare: preturile apartamentelor sunt mai scumpe decat anul trecut. Unde se situeaza Clujul
După trei luni consecutive de scădere, preţurilor apartamentelor din marile oraşe din România au început să crească. Valoarea medie a indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna octombrie, 984 euro/mp util, este cu 2,2 % mai mare decât cea înregistrată în septembrie, aceasta fiind cea mai mare ajustare lunară înregistrată în ultimii patru ani.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din România sunt mai ieftine cu 3,8%, aceasta fiind una din cele mai mici diferenţe calculate la un interval de 12 luni, de la începutul crizei. Practic, cu excepţia Timişoarei, apartamentele s-au scumpit în toate oraşele mari din ţară, tonul fiind dat însă de Braşov.

„După trei luni consecutive de scădere în care s-au înregistrat valori minime record ale preţurilor apartamentelor în mai multe din oraşele analizate, Indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional raportează o valoare în creştere, aproape liniară. Ba mai mult, trendul a fost suficient de puternic pentru ca în Braşov sau Cluj-Napoca, pe anumite categorii – vechi cu una şi două camere în Braşov, vechi şi noi în Cluj-Napoca – preţurile apartamentelor să fie mai mari acum decât în urmă cu 12 luni. Pe de altă parte, la Timişoara, cu o valoare medie de 776 euro/mp util, asistăm din nou la atingerea unui prag minim al ultimilor ani în ceea ce priveşte preţurile cerute de proprietari”, explică Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut în luna octombrie, dar mai temperat decât în septembrie. De această dată, vorbim de o creştere moderată de 0,3%. Astfel, Indicele imobiliare.ro calculat pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna octombrie are o valoare medie de 924 euro/mp. Valoarea actuală este practic la acelaşi nivel cu cea cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Apartamentele noi din oraşul de pe Someş sunt cele care au dat tonul şi în această lună, scumpindu-se cu 2,9% în ultimele treizeci de zile, până la 837 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai scumpe în prezent cu 1%.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 974 euro/mp util, în luna octombrie. Asistăm aşadar la o scădere de 1% pe acest segment. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,3% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, tendințele au fost similare. Atât în cazul garsonierelor cât şi al unităţilor vechi cu două şi trei camere, a fost constatată o scădere cuprinsă între 0,4%, în cazul apartamentelor cu două camere şi 2,6%, în cazul garsonierelor. În comparaţie cu luna octombrie a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietarii din Cluj-Napoca sunt practic la acelaşi nivel, o diferenţă mai mare, de 1,9%, fiind valabilă doar în cazul unităţilor cu trei camere. Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu excepţia Capitalei.

Cât costă apartamentele din marile oraşe

Preţul mediu al apartamentelor noi şi vechi calculat la nivelul întregii Capitale a crescut în luna octombrie până la valoarea de 1.131 euro/mp util, valoare cu 0,4% mai ridicată decât cea înregistrată în luna precedentă. Totuşi, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti arată o valoare mai mică cu 4,2%. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna octombrie la valoarea de 1.277 euro/mp util, pe acest segment înregistrându-se o scădere destul de importantă (0,9%) faţă de luna septembrie. În comparaţie cu octombrie 2011, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală este în prezent cu aproximativ 7,3% mai mic. Deşi garsonierele noi s-au scumpit în acest interval cu 0,9%, apartamentele cu două şi trei camere s-au ieftinit considerabil, cu 1,6% şi 1,4% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt cu până la 10% mai ieftine, cea mai mare diferenţă fiind întâlnită în cazul unităţilor cu două camere.

Timişoara este singurul mare oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut în octombrie. Valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată aici pentru luna octombrie, 776 euro/mp util, este cu 0,5% mai mică decât cea înregistrată în septembrie. Totodată, aceasta este şi cea mai mică valoare înregistrată pe piaţa rezidenţială din Timişoara de la începutul crizei şi până în prezent. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile apartamentelor din Timişoara sunt mai mici cu 4%. În octombrie, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a ajuns la 865 euro/mp util, înregistrând o scădere de peste 2% în ultimele treizeci de zile. Totodată, preţul mediu actual solicitat pentru unităţile noi este cu 1,6% mai mic decât cel afişat în aceeași perioadă a anului trecut.

Braşovul este unul din oraşele care a dat tonul creşterii preţului apartamentelor în această lună. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare aici a atins, în luna octombrie, valoarea de 855 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% mai mult decât în luna precedentă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile actuale sunt, în medie, cu 0,4% mai mari. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a crescut în ultimele treizeci de zile până la valoarea de 942 euro/mp util.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !