Premieră la castel: toate fiicele Regelui Mihai petrec Crăciunul la Săvârșin

De V.O.
Reactualizat la:
2Comentarii
Premieră la castel: toate fiicele Regelui Mihai petrec Crăciunul la Săvârșin
© FOTO: V.O.
Dubașii din Săvârșin au trecut pragul Domeniului Regal și au păstrat un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai. În a doua zi de Crăciun, Familia Regală va participa la marea slujbă de la biserca ortodoxă din comună.

Crăciun în doliu la Castelul Regal de la Săvârșin din județul Arad, acolo unde se află reședința preferată a regelui Mihai I. Membrii familiei regale se află la castel însă în acest an nu au primit colindători așa cum era tradiția. Cu o singură excepție…

Dubașii de la Săvârșin – colindătorii preferați ai Regelui Mihai Întâi – au trecut duminică pragul Domeniului Regal, nu pentru a colinda însă, ci pentru a păstra un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai. Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei, i-a primit, a mulțumit personal pentru atașamentul față de Regele Mihai și a asigurat că tradiția familiei regale va fi continuată.

Cele cinci surori, împreună

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu petrec Crăciunul şi Anul Nou la Castelul Regal de la Săvârşin. Toate cele patru surori ale Majestăţii Sale Margareta au dorit să fie la Săvârşin, alături de Custodele Coroanei, în acest final de an marcat de marea suferinţă a pierderii tatălui lor, Regele Mihai. Sunt primele sărbători de iarnă în care toate fiicele regelui Mihai sunt împreună la castelul de la Săvârșin în același moment.

Dubașii, singurii colindători

Cu mare părere de rău, fiind în perioada de mare doliu, Familia Regală nu a putut primi- ca în anii precedenţi, colindătorii la Castelul Regal Săvârşin. Singura excepţie au fost Dubaşii din Săvârşin.

După ce au primit binecuvântarea preotului în biserica ortodoxă din Săvârșin, dubașii au mers către primărie, apoi s-au oprit la castelul regal, care este prima gospodărie din Săvârșin unde Dubașii duc vestea nașterii mântuitorului Iisus Hristos.

Dubașii au fost primiți de către membrii familiei regale în piaţa cu fântână din incinta Satului Regal. Dubaşii nu au cântat urările strămoşeşti, ci cu lumânări aprinse și coroane de flori au cântat Hristos a înviat din morți și au păstrat un moment de reculegere în memoria Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai I, în prezenţa Familiei Regale.

Dubași și-au amintit de sărbătorile când erau întâmpinați la castelul chiar de către Regele Mihai, iar acum fără rege pentru toți Crăciunul este mult mai trist.

Carte de condoleanțe

La intrarea pe Domeniul Regal Săvârşin, cartea de condoleanţe rămâne în continuare deschisă, chiar şi în zilele de Crăciun, alături de portretul Regelui Mihai I şi de o candelă aprinsă, până la împlinirea celor 40 de zile de mare doliu.

Marea slujbă

Familia Regală va participa, în dimineaţa zilei de 26 decembrie, la marea slujbă din cea de-a II-a zi de Crăciun, la biserica ortodoxă din comună.

Remember

Regele Mihai I a revenit la Săvârşin prima dată in 2001, atunci când a câştigat în justiţie retrocedarea castelului care îi fusese confiscat de către comunişti, iar de atunci Regele Mihai a stabilit obiceiul de a petrece sărbătorile de iarnă în fiecare an la castelul de la Săvârşin.

Dubaşii de la Săvârşin sunt cei mai cunoscuţi de pe Valea Mureşului şi erau preferaţii Regelui Mihai.

Ultimele sărbători de iarnă pe care Regele Mihai le-a petrecut la Săvârşin au fost cele din 2013. Regele Mihai I a fost ultima dată la Castelul de la Sârvşin în cursul lunii august 2014, când, împreună cu Regina Ana, a participat la inaugurarea Casei de Oaspeţi din cadrul Satului Regal.

Regele Mihai, care a împlinit 96 de ani pe data de 25 octombrie, a murit pe data de 5 decmebrie, la reşedinţa sa privată din Aubonne, Elveţia şi a fost înmormântat la Curtea de Argeş.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor