Premieră națională universitară

Premieră națională universitară
Ziua de 1 Decembrie, sărbătorită prin video-conferință între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Université d’Aix Marseille AMU din Franța.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prin Revista Studii de Știință și Cultură a UVVG, a organizat, în data de 26.11.2015, la Centrul de Conferințe, din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiș”, în premieră națională, o video-conferință cu Université d’Aix Marseille AMU din Franța, Departamentul de Limba Română, Masteratul Arii Culturale Romanice.
Tema video-conferinței a fost „Relații interuniversitare de cercetare științifică și culturală”, unde cadre didactice și masteranzi din cadrul celor două universități au prezentat lucrări de cercetare științifică privind însemnătatea zilei de 1 Decembrie și roulul lui Vasile Goldiș în actul Marii Uniri, precum și lucrări științifice din domeniile științelor umaniste.conferinta 2
Din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad au prezentat lucrări: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității – „1 Decembrie, Ziua Națională a României. Rolul lui Vasile Goldiș la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918”; conf. univ. dr. Crisitan Bențe, decanul Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport – „Activitatea de cercetare științifică în domeniul științelor umaniste”; prof. univ. dr. Marius Grec – „Muzeul „Vasile Goldiș”, Centru de cercetare a personalității corifeului Marii Uniri, Vasile Goldiș”; prof. Vasile Man, Director executiv, Redactor șef fondator al Revistei Studii de Știință și Cultură – Revista Studii de Știință și Cultură în parteneriat cu Universități europene”; conf. univ. dr. Speranța Milancovici și conf. univ. dr Lia Faur – „Proiecte de cercetare științifică în domeniul traductologiei”; Cezara Lăzărescu, director al Bibliotecii Universitare „Tudor Arghezi” – „Manuscrise argheziene în fondul de cercetare al Bibliotecii”; conf. univ. dr. Eugen GAGEA – Rolul istoriei în educație.
Din partea Université d’Aix Marseille AMU France, Departamentul de Limba Română, Masteratul Arii Culturale Romanice au prezentat lucrări prof. univ. dr. Gilles Bardy, Editor șef al Revistei Studii de Știință și Cultură, Arad – „Importanța revistei Studii de Știință și Cultură în promovarea limbilor romanice”; prof. univ. dr. Romana Bardy – „Realizarea unor numere tematice în revista Studii de Știință și Cultură”; conf. univ. dr. Ștefan Gencărău – „1 Decembrie, Ziua Națională a României, în comunitatea românească din sudul Franței”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a transmis un mesaj de salut din partea Conducerii și Senarului Universității, cu prilejul zilei de 1 Decembrie. „Premergem această importantă zi pentru România, cu salutul nostru pentru toți francezii, pentru cei care sunt în relații cu noi prin protocoale academice. Ne exprimăm, de asemenea, condoleanțele pentru victimele atentatelor din Franța, iar credinţa noastră este că popoarele noastre, român și francez, vor știi să lupte împotriva terorismului în orice moment și vom avea puterea să depășim împreună acest impas în care se găsește Europa la ora actuală. Suntem onorați că, în cadrul acestei video- conferințe, dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, România și Université d’Aix Marseille din Franța, am omagiat împreună, ca membrii ai familiei limbilor romanice, Ziua Națională a României, 1 Decembrie, și l-am sărbătorit pe patronul nostru spiritual, Vasile Goldiș, care a realizat cel mai important act din istoria post modernă a României, unificarea provinciilor românești într-un stat național, în anul 1918. Peste câțiva ani ne apropiem de marele eveniment, 100 de ani de la realizarea Marii Uniri. Pentru masteranzi și pentru colegii noștri, am evocat personalitatea distinsului cărturar şi om politic, Vasile Goldiș, pentru că îl prețuim pe acest om și contribuția lui la realizarea statului unitar România”.
„Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase, care caracterizează spiritul universitar românesc și totodată pentru această lecție de istorie, în care profesorii și cercetătorii Universității de Vest „Vasile Goldiș” au prezentat, cu suflet, o personalitate de talie europeană, Vasile Goldiș. În Europa avem nevoie de personalităţi de talia lui Vasile Goldiș și ar fi bine ca principiile lui să fie difuzate pe o scară mult mai largă, în contextul românesc, european și mai departe”, a precizat prof. univ. dr. Gilles Bardy, Editor șef al Revistei Studii de Știință și Cultură.
Conf. univ. dr. Ștefan Gencărău, a precizat că: „Aproape 200 de articole ale colegilor francezi au fost publicate cu sprijinul Universității de Vest „Vasile Goldiș” în Revista Studii de Știință și Cultură, iar prezența masteranzilor și studenților la video-conferință se dorește a fi o continuitate a parteneriatului dintre cele două universități. „Ne bucurăm că redacția acestei publicații, Studii de Știință și Cultură, un liant între cele două universități, ne permite acest moment și, ca român, mă simt mai acasă aici, sărbătorind Ziua Națională în acest mod virtual, dar real în același timp, în care avem atâția colegi care ne vor aminti importanța zile de 1 Decembrie. Mărturisesc că sintagma „Statele Unite ale Europei”, pe care o regăsim în scrierile lui Vasile Goldiș, îmi era îndepărtată în memorie, dar este bine că românii aveau o astfel de concepție și un astfel de construct al Europei”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !