Presa centrala: Casa Regala va parasi Palatul Elisabeta din Capitala

De T. Ex.
Presa centrala: Casa Regala va parasi Palatul Elisabeta din Capitala
© Foto: TVR
Reprezentanții Casei Regale ar trebui să evacueze Palatul Elisabeta după 5 februarie, la expirarea celor 60 de zile de la moartea Regelui Mihai. Presa centrală scrie, vineri, că RA-APPS și familia regală nu au ajuns la niciun acord. Guvernul nu este de acord ca această reședință să fie folosită pentru totdeauna de membrii familiei regale.

Într-un comunicat al Casei Regale, publicat de Antena 3 și citat de adevarul.ro, se precizează că Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat nu a transmis nicio ofertă celor din familia regală, de a prelua cu chirie Palatul Elisabeta.

„După data de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va acţiona conform legislaţiei în vigoare. Majestatea Sa îşi manifestă speranţa că parteneriatul cu instituţiile statului va continua, pentru ca activităţile Familiei Regale în sprijinirea intereselor fundamentale ale României să aibă loc în viitor, aşa cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace“, se arată în documentul citat.

Recent, premierul Mihai Tudose afirma că Guvernul a primit o solicitare de închiriere, ”un pic ciudată”, în sensul că urmașii Regelui Mihai sunt dispuși să plătească orice chirie pentru Palatul Elisabeta, însă cu o perioadă de grație de un an. Șeful Executivului a mai spus că în ședința de miercuri, Guvernul a avizat negativ inițiativa legislative potrivit căreia Palatul Elisabeta ar urma să fie folosit pe viață de familia regală.

Palatul Elisabeta este reşedinţa oficială a Familiei Regale a României.

Regele Mihai a folosit această reședință după 23 august 1944 până în 1947. În unul din saloanele de la etaj, Regele Mihai a fost forțat să semneze actul de abdicare, în 30 decembrie 1947. Majestatea Sa a revenit la Palatul Elisabeta în 2001, când clădirea i-a fost pusă la dispoziție pe întreaga durată a vieții.

”Vila din Kiseleff” a fost ridicată în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

În prezent, palatul se află în proprietatea statului și este administrat de Regia Autonomă a Protocolului de Stat.

Casa Regală are trei reședințe. Palatul Elisabeta, Castelul Regal de la Săvârşin și Castelul Peleș.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !