Prima premieră teatrală a acestui an

De Vasile Filip
Prima premieră teatrală a acestui an
© Invitaţie la premieră
,,Crima din strada Lourcine”, duminică, 28 februarie, de la ora 19, în sala mare a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici”

Au mai rămas trei zile până când, la Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici”Arad va avea loc prima premieră a acestui an. Vorbim despre spectacolul „Crima din strada Lourcine” de Eugène Labiche, în traducerea Violetei Popa. Regia poartă semnătura lui Alexandru Mâzgăreanu, unul dintre cei mai apreciați tineri regizori români ai momentului. Decorul este realizat de Romulus Boicu, costumele sunt create de Alexandra Mâzgăreanu iar muzica este compusă de Alexandru Suciu. Important de precizat este faptul că, la realizarea acestui spectacol, și-a adus aportul și un număr de șapte instrumentiști din Arad.

Piesa este o comedie bulevardieră și îi are în distribuție pe actorii: Ștefan Statnic / Lenglumé, Cecilia Lucanu – Donat / Norine, Alex Mărgineanu / Mistingue, Marian Parfeni / Justin și Ioan Peter / Potard.

Eugène Labiche

Eugène Labiche s-a născut la Paris, în anul 1815. Încă înainte de finalizarea studiilor de drept pe care le urmează, publică în ,,Revue du théâtre” o serie de articole critice și satirice despre evoluția micii burghezii, mediu din care el însuși provine. A publicat zeci de piese, dintre care multe sunt celebre şi azi:

„Călătoria domnului Perrichon” , „Caniota” , „Pălăria florentină” , „Nuntă cu bucluc” , „29 grade la umbră”, „Praf în ochi” , „Micuțele păsărele” , piese în care Labiche a evidențiat conformismul și ridicolul, trăsături carcteristice burgheziei. Labiche este un veritabil autor satiric, fin observator al burgheziei și este de departe autorul comic francez al secolului al XIX lea cel mai jucat și totodată recunoscut de oamenii de teatru pentru arta dialogului si pentru replicile sale irezistibile. Dramaturgul francez face parte dintre cei 20 de autori cei mai jucați azi la Comédie Française.

Piesă într-un act, comedia „Crima din strada Lourcine” a fost jucată pentru prima dată la Théâtre du Palais Royal, în martie 1857. Piesa a avut un enorm succes și a fost jucată fără întrerupere până în 30 aprilie 1857 şi reluată frecvent după aceea. A fost apreciată de public dar şi de critica de specialitate, care scria că piesa este „o bufonerie feroce şi încântătoare”.

Premiera

Premiera spectacolului „Crima din strada Lourcine” va avea loc, duminică, 28 februarie, de la ora 19.00, la sala mare a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici”. Biletele se pot achiziționa de la agenția teatrului sau de pe platforma biletmaster.ro.

Muzică live

Muzica va fi interpretată live de orchestra formată din instrumentiștii: Sem Bala (trompetă), Claudius – Octavian Nichitean (trombon), Marius – Felix Zăvoianu (clarinet bas), Cosmin Dema (acordeon), Ana Pieloiu (chitară electrică), Cristian Sâpcu (chitară bas), Landon Pop (percuție). De pregătirea muzicală s-a ocupat profesoara Corina Rediș.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !