Primăria Arad: „Cota de impozitare pentru 2016 este aceeaşi ca în anii anteriori”

7Comentarii
Primăria Arad: „Cota de impozitare pentru 2016 este aceeaşi ca în anii anteriori”
Reprezentanţii Municipalităţii spun că modificările care au loc la taxe şi impozite sunt impuse de noul Cod Fiscal, că încasările din dări vor fi identice cu cele de anul trecut şi că arădenii vor şti exact cât vor plăti din 18 ianuarie.

Urmare a articolului privind taxele locale apărut în ediția de luni 11 ianuarie 2016 a cotitianului « Jurnal Arădean », respectiv pe site-ul www.aradon.ro, Primăria Arad a decis vă vină cu un drept la replică. Ce spun mai marii Primăriei în mailul trimis redacţiei noastre? Faptul că impozitele şi taxele locale diferă de la arădean la arădean, dar că, per ansamblu, Municipalitatea va încasa venituri din dările locale similare cu cele din anul trecut, fapt care indică că nu poate fi vorba de o creştere spectaculoasă a impozitelor.

„Reprezentanții municipalității au prezentat public în numeroase ocazii noutățile pe care legislația fiscală le aduce în acest an în domeniul taxelor și impozitelor locale, deoarece prevederile Codului Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 au impus modificări în modul de calcul a acestora. Precizăm că situația fiscală a fiecărui contribuabil este diferită, pot apărea la diverse categorii de impozitare diferențe în plus sau în minus față de anul trecut, dar cotele procentuale pe care le poate stabili autoritatea locală nu s-au modificat, iar din analizele municipalității rezultă că veniturile totale din impozite și taxe locale în acest an vor fi la același nivel ca în 2015”.

Tot în dreptul la replică se mai arată că „actul normativ privind taxele și impozitele locale în municipiul Arad pentru anul 2016 este HCLM nr.351/02.12.2015, elaborat și adoptat în baza prevederilor Codului Fiscal în vigoare. Tabelul comparativ publicat ca argument prezintă cifre false, exemplificăm punctual: În coloana « Top 10 localități cu cele mai mari impozite pentru clădirile rezidențiale » prezentați o creștere cu 50% a cotei de impozitare în municipiul Arad comparativ cu anul 2015. Informația pe care o prezentați este falsă: cota de 0,12% pentru anul 2016 este exact cea din anii anteriori. În coloana « Top 10 localități cu cele mai mari impozite pentru clădirile nerezidențiale » prezentați cota de 1,3% și. Dacă se referă la impozitele pentru persoane juridice cifra « creșterii » este falsă, întrucât cota este neschimbată față de anii anteriori. Dacă se referă la contribuabilii persoane fizice, din nou datele sunt false, deoarece cota de impozitare în municipiul Arad este 0,6%. În plus, pentru această categorie indicarea unei «creșteri» este un nonsens întrucât nu a existat anterior în Codul Fiscal. În ceea ce privește sumele efective de plată, acestea se vor determina individual până la data de 31 martie, în funcție de valorile imobilelor declarate de proprietari, pe bază de rapoarte de evaluare autorizate”.

Ca de final, se mai arată că „pentru un număr semnificativ de proprietăți rezidențiale deținute de persoanele fizice sumele datorate se diminuează față de anii anteriori datorită vechimii construcțiilor. De asemenea, toate persoanele fizice care dețin mai multe locuințe vor plăti mai puțin impozit pe clădiri în 2016”.

Când vor ştii arădenii cu au de plătit cu exactitate în anul 2016? Când se vor lămuri lucrurile pe deplin? Nu mai repede de 18 ianuarie, spune Primăria la finalul informării trimise: „Reamintim contribuabililor arădeni faptul că începând din data de 18 ianuarie se vor putea informa exact cu privire la impozitele locale datorate individual și vor fi operaționale ghișeele Direcției Venituri și ghișeul online. Termenul scadent pentru plata impozitelor și taxelor locale aferente primului semestru al anului 2016 este 31 martie”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor