Primăria cumpără Tricoul Roşu

De Diana Dutu
27Comentarii
Primăria cumpără Tricoul Roşu
Intenţia de achiziţie a terenului fostei fabrici va fi supusă votului aleşilor locali în proxima şedinţă CLM.

Primarul Gheorghe Falcă a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia fermă a Municipalităţii de a achiziţiona terenul fostei fabrici Tricoul Roşu, cu scopul de a amenaja aici un parc. Se discută de câteva luni despre această posibilitate, iar în cadrul recentei dezbateri a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad, viceprimarul Levente Bognar a solicitat introducerea unei prevederi concrete privind achiziţia terenului de la Tricoul Roşu şi amenajarea unui parc central pe această suprafaţă.

Acum se mai face un pas în aceeaşi direcţie: „Vom intra în Consiliu cu aprobarea intenţiei de achiziţie de către Municipiul Arad a terenului de la fosta fabrică Tricoul Roşu” – a anunţat Gheorghe Falcă, detaliind ulterior destinaţia pe care o va căpăta terenul. „Noi dorim să realizăm un parc, cu spaţii verzi, cu zonă de agrement şi promenadă, cu zonă de servicii comerciale – eşti obligat de lege să le pui în apropierea parcului -, locuri de joacă, mobilier urban, cu ateliere de creaţie şi zone de expunere grupuri statuare realizate de elevii de la Liceul de Arte şi de către alţi artişti, dar şi parcări” – a explicat edilul Aradului.

Gheorghe Falcă a precizat că „această intenţie de achiziţie” este necesară pentru a-l putea invita pe proprietarul terenului la discuţii. „Sunt două moduri de realizare a acestui obiectiv. 1.Dacă proprietarul spune că este de acord cu intenţia noastră, se face o evaluare şi o negociere. 2.Dacă nu este de acord, putem realiza o expropriere pentru utilitate publică” – a subliniat primarul.

Aşadar, e cert: într-un mod sau altul, Primăria va pune mâna pe terenul de la Tricoul Roşu. Municipalitatea va deveni proprietar pe terenul fostei fabrici într-un timp mai scurt (în cazul acordului dintre proprietar şi Primărie) sau mai lung (în cazul dezacordului, deoarece se va ajunge probabil în justiţie). „Dar, odată luată decizia de expropriere – chiar dacă se judecă această decizie – Primăria se poate apuca de treabă” – a punctat Gheorghe Falcă.

Potrivit primarului, exproprierea nu poate fi contestată atâta timp cât terenul de la Tricoul Roşu va căpăta utilitate publică. Iar intenţia Municipalităţii de a crea aici un parc central, definit şi în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, dovedeşte că suprafaţa va avea utilitate publică.

Pentru cei care au curiozităţi în legătură cu planurile proprietarului terenului pentru acea suprafaţă… e tardivă invocarea acestor planuri. În caz că au existat vreodată, ele oricum nu mai sunt valabile şi nu pot modifica în în niciun fel planurile actuale ale Primăriei pentru acest teren. „Proprietarul a avut un PUZ care a expirat. El nu poate demonstra că noi am intervenit peste el în timp ce făcea ceva pe acel teren. Dacă voia să facă ceva, trebuia să fi făcut deja” – a explicat Gheorghe Falcă.

Şi monumentul…

În ceea ce priveşte posibilitatea amplasării Monumentului Marii Uniri în parcul de pe Tricoul Roşu, primarul a reiterat: problema amplasamentului intră în sarcina Ministerului Culturii. Dacă acesta optează pentru „varianta Tricoul Roşu”, atunci va trebui să îşi asume din punct de vedere financiar tot ce trebuie făcut pentru aceasta.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor