Primăria Timișoara, amendată pentru reducerea spațiilor verzi, nu pentru tăierea copacilor. Culiță Chiș: Să le fie rușine obrazului!

De Roxana Deaconescu
Primăria Timișoara, amendată pentru reducerea spațiilor verzi, nu pentru tăierea copacilor. Culiță Chiș: Să le fie rușine obrazului!
Lucrările din zona centrală a orașului au adus două amenzi primăriei. Comisarii Gărzii de Mediu au considerat că municipalitatea a redus spațiile verzi în urma șantierelor, dar reprezentanții primăriei acuză comenzi politice. Este dubios însă că amenzile s-au aplicat pentru spații verzi, nu pentru copacii doborâți de drujbe.

Comisarii Gărzii de Mediu au mers în control la solicitarea prefectului de Timiș, Eva Andreaș, care a cerut să fie verificat modul în care a fost tăiat un copac de pe str. 20 Decembrie 1989, despre care reprezentanții primăriei au explicat că se afla pe o conductă de gaz. Numai că verificările s-au extins pentru toate șantierele din centrul Timișoarei, iar comisarii nu s-au legat neapărat de tăierea copacilor, ci de reducerea spațiilor verzi. Nu s-a dat nicio amendă pentru arborii doborâți de drujbe.

Pentru exemplarul de oțetar fals, situat pe str. 20 Decembrie 1989, în dreptul clădirii Colegiului Tehnic «E. Ungureanu», PMT – Direcția de Mediu nu a solicitat avizul APM Timiș. Conform fotografiilor prezentate și a declarațiilor reprezentantului PMT, arborele a fost vătămat în urma furtunii de la sfârșitul lunii iulie 2019, o ramură groasă din coronament fiind ruptă, iar Direcția DPPRU din cadrul PMT a solicitat Direcției de Mediu din cadrul PMT doborârea arborelui, întrucât acesta a fost poziționat pe o conductă de gaze naturale”, se arată în raport.

Problema o reprezintă alte lucrări, pentru care primăria a desființat spații verzi, promițând că le amenajează în altă parte. În plus, pentru arborii tăiați de pe 20 Decembrie 1989 PMT, muncitorii trimiși de PMT nu ar fi protejat rădăcinile, iar pe bd. IC Brătianu au desființat fâșia verde dintre benzile de circulație, pe care până nu demult erau amplasați palmierii atât de dragi primarului Nicolae Robu.

Se executau lucrări pentru proiectul «Reamenajarea intersecției Piața Brătianu», pentru care PMT a obținut act de reglementare emis de APM Timiș, care prevede afectarea unei suprafețe de 347 mp spații verzi, ce se vor compensa prin amenajare 127 mp în zona Tribunalului și 220 mp pe un CF, fără precizarea exactă a unui termen de finalizare. Pe strada 20 Decembrie 1989 se efectuau lucrări de dislocare a bordurilor, de pregătire a amplasării noilor borduri, nu au fost întreprinse măsuri de protecție a rădăcinilor arborilor situați pe fâșia plantată dintre partea carosabilă și trotuar, precum și vătămarea în urma lucrărilor mecanizate a unui număr de trei arbori specia arțar. Pe Bd. IC Brătianu s-a constatat desființarea fâșiei plantate care a fost situată între sensurile de circulație și asfaltarea acestei porțiuni. Pe Bd. IC Brătianu, tronsonul cuprins între intersecția cu Bd. Michelangelo și Bd. Revoluției, s-a constatat de asemenea desființarea fâșiei plantate care delimita cele două sensuri de circulație și asfaltarea acestei fâșii”, mai scrie în documentație.

Nu s-au protejat rădăcinile

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că noile borduri au fost montate în unele cazuri cu afectarea spațiului verde, modificând traseul celor scoase. Practic, au fost mutate și acestea, pentru lărgirea carosabilului, iar municipalitatea e acuzată că nu a cerut un punct de vedere de la autoritatea competentă pentru protecția mediului și nu a asigurat integritatea spațiilor verzi.

PMT invocă faptul că lucrările efectuate sunt lucrări de întreținere la căile de comunicație și la instalațiile aferente și că aceste lucrări nu au modificat structura de rezistență și aspectul arhitectural al construcțiilor. Cu toate că de la demararea controlului au trecut șapte zile în care s-au înregistrat temperaturi caniculare, nu s-au luat niciun fel de măsuri de protejare a rădăcinilor (acoperire cu material textil, udare periodică) arborilor afectați de dislocarea bordurilor (str. 20 Decembrie 1989). Din analiza planșelor din Cadastrul Verde și a aspectului actual al lucrărilor efectuate la căile de comunicație se constată o modificare a aspectului arhitectural și peisagistic al acestor artere de circulație (lucru constatat pe Bd. Michelangelo, Bd. IC Brătianu, Calea Aradului, intersecție cu str. Amurgului și str. Miresei); în urma intervențiilor făcute se constată o scădere a suprafeței de spațiu verde față de evidența din Cadastrul Verde, suprafața cu care a fost diminuat spațiul verde nu poate fi cuantificată real, fiind necesară efectuarea unor măsurători în teren de către persoane de specialitate”, se mai arată în raport.

Comisarii CNM CJ Timiș au dispus și câteva măsuri. Ei obligă primăria să nu mai taie niciun copac fără aviz de la APM Timiș, să prevadă măsuri speciale de protejare a vegetației existente în vecinătatea tuturor lucrărilor desfășurate la drumuri, să nu facă nicio modificare la spații verzi fără punct de vedere emis de APM, respectiv Direcția de Mediu a primăriei și să elaboreze până în 31 decembrie 2019 Registrul Spațiilor Verzi în conformitate cu cerințele legii.

GNM CJ Timiș a sancționat contravențional Primăria Municipiului Timișoara cu avertisment (…) pentru tăierea exemplarului de oțetar fără avizul APM Timiș și cu amendă contravențională în valoare de 40.000 lei (…) pentru reducerea suprafețelor de spații verzi și 10.000 lei (…) pentru executarea lucrărilor în spațiile verzi fără consultarea autorităților competente pentru protecția mediului județene/ locale”, mai scrie în raportul Gărzii de Mediu.

Culiță Chiș: Să le fie rușine obrazului!

Primăria Timișoara nu a primit raportul și nici procesul-verbal de la instituție. Oficialii municipalității susțin că autoritățile care îi controlează își bat joc de oraș și că vor face plângeri penale.

„Fiecare instituție trebuie să-și facă datoria, noi respectăm legea. Să le fie rușine obrazului celor care agită doar ca să tragă Timișoara înapoi, în loc să pună umărul să ajute la dezvoltarea orașului. Voi face plângeri penale pe toate fronturile pentru toți cei care își depășesc atribuțiile. Ei fac abuzuri, că sunt trimiși la controale de X și Y”, a spus Culiță Chiș, șeful Direcției Generale de Drumuri, făcând referire la mai multe instituții care au fost trimise în control la primărie.

Potrivit celor din instituția de pe C.D. Loga, sub foarte multe spații verzi existente pe șantierele din centru s-a găsit asfalt, așa că acestea vor fi refăcute complet, cu sistem de irigare în subteran.

Articole pe aceeași temă:

Garda de Mediu a venit în control după ce Primăria Timișoara a tăiat un copac. Totul, la solicitarea prefectului

Poza zilei din Timișoara lui Robu: înainte și după tăierea copacilor. Lucrările din centru avansează

Robu anunță că plantează de zece ori mai mulți copaci decât taie! La Punctele Cardinale pică 10, se pun 140Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !