Primarii fac scandal pe legea fiscală

De Alin Gherasim
16Comentarii
Primarii fac scandal pe legea fiscală
Zeci de primari din judeţul Arad au mers la Prefectură pentru a depune un memoriu referitor la legea care îi lasă fără bani la buget.

O întâlnire a primarilor din judeţul Arad cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Sergiu Bîlcea, s-a soldat cu un marş spre Prefectură. Aleşii oraşelor şi comunelor au făcut, fiecare, câte o simulare a bugetului pe anul viitor şi spun că noua lege fiscală va „îngropa” dezvoltarea. Întâlnirea a fost deschisă de Sergiu Bîlcea, care a anunţat că, la anul, judeţul Arad va fi văduvit de 35 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit împărţiţi către primării. „Impactul va fi unul major, iar cei care au de pierdut cel mai mult sunt primarii oraşelor. După ce au emis o lege prin care au mărit salariile funcţionarilor publici fără a ne oferi şi sursă de finanţare, acum scade impozitul pe venit de la 16 la 10 la sută”, a spus Bîlcea.

Şi sumele

Potrivit estimărilor, cea mai mare gaură la buget o va avea oraşul Curtici. Bogdan Ban, primarul de acolo, spune că, dacă actuala lege rămâne în vigoare, bugetul va fi mai sărac cu aproximativ un milion de euro. „Cum va reuşi Guvernul să acopere găurile bugetare de anul viitor, când nu a reuşit nici măcar să îşi respecte promisiunile pentru acest an? Ne-au spus că vor suporta toate cheltuielile cu creşele, dar noi am plătit tot”, a spus Călin Abrudan, primarul din Ineu. Oraşul de pe Criş va pierde la anul cam 800.000 de euro faţă de anul acesta. „Guvernul trebuie să vină cu o soluţie compensatorie. Vom avea problema inclusiv cu plata salariilor, să nu mai vorbim de lucrări sau alte proiecte”, a mai spus Abrudan.

Petru Antal, primarul din Pecica, spune că bugetul pe anul 2018 va fi mai mic cu 2,7 milioane de lei faţă de bugetul din acest an. „Este o sumă foarte importantă pentru un orăşel ca al nostru. Ne-au obligat să mărim salariile, dar la anul nu vom mai avea bani să le plătim. Vrem o modificare a ordonanţei de urgenţă referitoare la modificările fiscale, timp mai este până în 1 ianuarie 2018”, a spus Antal.

Şi Gheorghe Feieş, primarul din Sebiş, a vorbit despre modificările legislative: „este îndreptăţită revolta primarilor. Pe lângă modificarea impozitului pe venit, Guvernul a desfiinţat şi alte taxe care erau încasate de primării. Dacă lucrurile rămân neschimbate, bugetele de anul viitor vor fi asemănătoare cu bugetele pe care le-am avut cu mulţi ani în urmă. În loc să progresăm, noi ne întoarcem în timp”. Despre modificarea legii fiscale au vorbit şi primarii a două dintre cele mai mari comune ale judeţului, respectiv Valentin Bot, edilul din Şiria, şi Ioan Crişan, primarul din Vladimirescu. „Noi avem o comună cu potenţial turistic şi cultural impresionant, dar nu vom mai dispune de fonduri de investiţii. Estimăm că la anul vom pierde 1,6 milioane de lei faţă de bugetul acestui an”, a spus Bot. Iar Crişan a spus că „jumătate dintre investiţiile planificate pentru anul viitor dispar”.

Soluţii?

În momentul în care s-au întâlnit cu reprezentanţii primarilor din ţară, guvernanţii au promis faptul că bugetele locale vor fi echilibrate cu sume de la bugetul de stat. Doar că primarii din Arad spun că s-au săturat de promisiuni neonorate şi că vor să vadă negru pe alb că vor primi bani de la Guvern. „Au tot fost făcute promisiuni care nu au fost respectate. Dacă vor să ne convingă că găurile din bugetele locale vor fi acoperite cu fonduri de la stat, atunci să fie emisă o ordonanţă de urgenţă în care să se precizeze clar de unde vor veni banii pe care îi pierdem odată cu modificarea legii fiscale”, s-a stabilit la întâlnirea de la CJA.

Vicepreşedintele Sergiu Bîlcea a venit şi el cu o propunere: „în prezent, din totalul fondurilor încasate drept impozit pe venit, în teritoriu se întorc doar 71 la sută. Dacă Guvernul ar decide să trimită înapoi 100 la sută, atunci toate pierderile ocazionate de modificarea legii fiscale ar fi acoperite. Aşteptăm măsuri”.

În marş

După ce au terminat discuţiile de la Consiliul Judeţean, primarii arădeni au plecat în marş spre Prefectură, acolo unde au depus un memoriu pe care doresc să îl trimită Guvernului. Dacă această acţiune va avea şi efectul scontat, vom vedea. Trebuie menţionat că la întâlnire au participat numai primarii liberali din judeţ, asta chiar dacă Sergiu Bîlcea a spus că au fost trimise invitaţii către toate primăriile.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor