Primele bucate de Crăciun

Reactualizat la:
Primele bucate de Crăciun
Pregătirea mesei de Crăciun, un adevărat ceremonial la români, transformată într-un maraton de bucate.

Vin Sfintele Sărbători de Crăciun. Dar înainte de micile şi marile bucurii prilejuite de acestea, e stresul cauzat de prepararea bucatelor. Chiar dacă sărbătorile de Crăciun durează, în sens restrâns, trei zile (25-28 decembrie), iar în sens larg 19 (20 decembrie-7 ianuarie), agitaţia se întinde pe mai bine de o lună. Ce cumpărăm?; ce gătim?; ce bucate punem pe masă? sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le pune orice român în această perioadă. Iar aceasta, în condiţiile în care la români, dar nu numai, Crăciunul este marcat printr-o masă bogată, din care nu trebuie să lipsească friptura de porc, colacii, sarmalele, cozonacul, fructele, peştele, dulciurile şi, bineînţeles, băutura. De pe masa românilor nu trebuie să lipsească nucile şi ouăle, care au o simbolistică complexă, cu trimitere la rezistenţa în timp, la sămânţa care nu se pierde.

În primul rând tradiţia

Cu alte cuvinte, pregătirea mesei de Crăciun este un adevărat ceremonial, care începe de obicei încă din ziua de Ignat. Atunci se pregătesc caltaboşii, toba şi sângeretele care se servesc ca aperitiv. Sunt aperitivele tradiţionale care nu lispesc mai niciodată din case în zilele sărbătorilor de iarnă.
Reţetele diferă desigur de la o zonă la alta, de la o gospodărie la alta. De pildă, tradiţional, toba se prepară din capul de porc, limbă, inimă, rinichi, şorici, foi de dafin, piper şi ienibahar. Toate acestea se fierb şi se pun în stomacul de porc. Este servit rece, ca gustare, tăiată în felii nu prea groase, cu lămâie, muştar sau murături. Caltaboşii se prepară din inima de porc, plămâni, splina, iar în unele zone se pune şi orez. Tot amestecul se pune în intestine de porc. Caltaboşii se mănâncă prăjiţi sau fierţi, calzi sau reci, cu hrean sau cu muştar.
La rândul său piftia de porc se face din picioare de porc, urechi, şorici, fierte cu ceapă, morcov, păstârnac, usturoi. Zeama în care este fiartă carnea devine o gelatină transparentă în care sunt puse bucăţi de carne, legume fierte sau ouă fierte. Piftia se serveşte tăiată în cuburi de mărime potrivită, cu murături sau cu muştar. Aperitivele tradiţionale, enumerate mai sus se servesc alături de ibrice cu ţuică fiartă cu piper şi zahăr.

În pagina de mai jos vă oferim, la cererea a zeci de cititori, alte câteva reţete de aperitive, supe şi ciorbe pentru masa de Crăciun, în speranţa că sfaturile noastre vă vor ajuta să alegeţi mai uşor felurile de mâncare pentru sărbători.

A.B. 



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !