Primele sarbatori ale noului an

De Vasile Filip
Primele sarbatori ale noului an
În luna ianuarie calendarul ortodox consemnează câteva sărbători foarte importante.

ARAD. După ce de Anul Nou, la 1 ianuarie, l-am sărbătorit pe Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini (care s-a născut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379), tot în ianuarie vom prăznui Boboteaza, Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Trei Ierarhi.

Botezul Domnului

Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie și încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.

Sf. Ioan Botezătorul

În fiecare an, pe 7 ianuarie, îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului; predicator și botezător pe malurile râului Iordan; înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus; este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți.

Sf.Trei Ierarhi

Pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz si Ioan Gura de Aur. Această sărbătoare semnifică unitatea creștinilor. După ani de dispute între comunitățile creștine, pe tema „Cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi?” , s-a hotărât, în urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, în timpul împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !